Öblök felett, vad szirteken

A kellemes őszi napok egyre inkább az Adria-part környéki látnivalóinak felfedezésére csábítanak. Trieszt környéke - csodás tengerparti háttérrel - jócskán kínál programot a szárazföldön is.Tengerbe szakadó sziklafalakkal, átlátszó, türkiz öblökkel, kőbarázdált hegyoldalakkal köszön be az olasz Adria a szlovén partszakasz felől. Csak később, Grado táján mutatja közismertebb vonásait a dél felé húzódó, végeláthatatlan, homokos strandjaival.

Aki mozgalmasabb kikapcsolódásra vágyik, érdemes célba vennie az előbbi részt - Zágráb-Ljubljana-Trieszt autópályán, Budapestről mindössze hat óra alatt elérhető - a Trieszti-öböl páratlan látnivalóinak kedvéért.

Varázslatos karsztvidék. Így hirdetik a prospektusok a Triesztet körbe ölelő tájat. Aki bakancsot húz, vagy hegyi kerékpárra ül - kijelölt turistautakon! -, a hegyvidék különleges kőalakzatai, sziklahasadékai, zuhatagai mellett járva tapasztalhatja, nem túlzás ez az állítás. De az sincs más véleményen, aki a szőlőtermő hegyi falucskákban borozgatva vagy a tengerparti öblökben alámerülve élvezi az élet örömeit, melyekből szerencsére meríthetünk errefelé bőven.

Egy friss halételekkel csábító vendéglő a szlovén határhoz közeli, velencei stílusú Muggia ódon utcácskáiban, majd egy séta Trieszt esti kivilágításban fürdő tágas főterén, parti korzóján. Hatásos nyitány, hát még a folytatás!

A tengerpartról letérve, Trieszttől nem messze Guinness-rekorderre lelünk: itt található a legnagyobb, látogatók számára megnyitott barlang, a centenáriumát ünneplő Grotta Gigante. Az 50 perces vezetett séta során - vigyázat, 11 fok! - jócskán ámuldozhatunk a meseszerű karsztképződményeken.

A sziklafalhoz simuló, kanyargós tengerparti útra viszszatérve jutunk el a víz fölé magasodó, hófehér isztriai márványból készült Miramare-kastélyhoz, melyet Ferenc József öccse, Habsburg Miksa főherceg építtetett a XIX. század közepén. (Mondanunk sem kell, Sisi is megfordult benne!) A hercegi pár egykori büszkesége, a 22 hektáros, gondozott park ma ingyenesen látogatható; a sétautakon csodájára járhatunk a világ minden tájáról előforduló növényritkaságoknak, és a kis magánkikötőhöz is lelépcsőzhetünk. A kastély kapuja négy euróért tárul ki előttünk. A végtelen vízre néző lakosztályok, ebédlők, a zeneszoba és a trónterem idézi fel Miksa főherceg életének tragikus fordulatát, mely Miramaréból a mexikói császári trónig, majd a halálos merényletéig vezetett.

Tovább haladva az ss14-es úton, szebbnél szebb búvárkodásra alkalmas öblöcske rejtőzik a sziklafalak tövében. A leglátványosabb köztük Sistiana és Duino falujáé, ahol kikötő, kiépített napozórész és vendéglők is fogadják a kirándulókat. Sisitanából Duino tekintélyes, XV. századi kastélyáig gyalog is eljuthatunk a buja cserjékkel, illatozó virágokkal szegélyezett Rilke-sétányon, mely a karszttetőn vezet végig. Megéri a kiadós séta, mert a kilátóknál megpihenve páratlan panorámában lesz részünk.

Rilkével együtt sok más híresség - köztük Liszt Ferenc, Strauss, Ferenc Ferdinánd - is megfordult Duino várában, mely ma is magánkézben van. hét euró fejében léphetünk be a szép várkertbe és az épületbe. A pompás bútorokkal, festményekkel berendezett termeket, és a várhoz tartozó második világháborús bunker panoptikumát magunk mögött hagyva a bástyáról pásztázzuk a vidéket, és örömmel fedezzük fel következő állomásunkat, a sziklafal tövében hívogató, tenger gyümölcseit kínáló éttermet.

Info

Grotta Gigante: nyitva szeptember végéig 10-18, októberben 10-16 óráig.

Miramare kastély: 9-19 óra között látogatható.

Duinói kastély: nyitva 9.30-17.30. Kedden zárva.

A Miramare-kastély
A Miramare-kastély
Top cikkek