Jakarta: nagy durján

Jakartát nem véletlenül nevezik a "nagy durjánnak". Az indonéz főváros olyan, mint a kellemetlen szagú egzotikus gyümölcs, egyesek megvesznek érte, míg mások ki nem állhatják.

Jakarta örökmozgó nagyváros, amely történelmi emlékei mellett elsősorban sokszínűségével és vendégszeretetével nyűgözi le az odalátogatókat. Kalandozásunkat mindenféleképpen a történelmi városrész (Kota) megtekintésével kezdjük. Ez az egykori holland jelenlét legrégebbi és legszebb emléke. Az egykori Batávia központja, akárcsak Amszterdam városa, a tengerszint alatt fekszik. A koloniális házak szépen felújítva sorakoznak egymás mellett, és betekintést engednek a gyarmati időkbe. A régi várostéren (Taman Fatahillah) több múzeumot is találunk, így például a történelmi, az árnyjáték és a szépművészeti múzeumot, amelyeket mind érdemes bejárni. Északabbra a híres kikötő található, ahol a vitorlás hajók korába kerülhetünk vissza. A szkúnerek megtekintése mellett érdemes azonban a helyi halpiacot (Pasar Ikan) is felkeresni, amely színes forgatagával és hangzavarával szintén izgalmas és emlékezetes látnivalónak számít.

A gyarmati hangulatba belekóstolva megihatunk egy italt a Café Batáviában, amely csak keveset változott a XIX. század óta, amikor még holland kereskedők szürcsölték a kávét és alkudoztak üzletről. Ha pediglen megéheznénk, úgy számos konyha és étterem közül választhatunk, s ha bátrak vagyunk, ebédünket elkölthetjük egy utcai büfésnél (warung) is, ahol általában mindig ugyanazon öt étel szerepel a menülapon. Lakoma után pedig tartsunk kultúrdélutánt. Menjünk el a nemzeti múzeumba, amely a város legfinomabb kulturális darabja, s ahol a szigetvilág minden csücskéből őriznek értékes tárgyakat.

De dönthetünk úgy is, hogy alkudozási képességeinket latba vetve a város különféle piacain teszünk kísérletet, ahol antikvitások, batikolt anyagok, márkás ruhák, elektronikai cikkek, sőt akár élő állatok közül is válogathatunk. Az állatkereskedelmet azonban törvény tiltja!

Jakarta a világ egyik olyan nagyvárosa, ahol természetesen nő még az őserdő. Mégis ha a természet lány ölére vágyunk, akkor jobban tesszük, ha a majd egyórányira lévő Bogorba, az ottani botanikus kertbe megyünk. A fővárosban alig van zöld terület. A függetlenség terén álló 132 méteres toronyból (Monas) remek rálátás nyílik a városra. A legfrissebb felmérések szerint jelenleg közel 12 millióan lakják. A horizontot pásztázva, míg szem ellát irodaépületek és színes lakóépületek váltogatják egymást. A megalománia pedig már errefelé is megjelent, mindez a Pertamina nemzeti olajtársaság székházát és a monumentális Isztiklal-mecsetet tekintve, ami Délkelet-Ázsia legméretesebb muzulmán imahelyének számít, nem is lehet kérdéses.

Jakarta olyan mintha a 17 ezer szigetből álló országot egy városba tömörítenénk. Kétségkívül nem ez a legszebb vagy legvonzóbb délkelet-ázsiai nagyváros, mindazonáltal bőven találhatunk itt látnivalót. Az biztos, hogy az egzotikus gyümölcsöket kedvelőknek tetszeni fog ez az ún. nagy durján.

l Az indonéz fővárost május és június hónapokban a legcélszerűbb felkeresni, mert ekkorra véget ér az esős évszak, az iskolai szünet majd egy hónappal később kezdődik, a turisták pedig egészen júliusig nem érkeznek még a városba.

l Az Indonéziába történő utazás nem igényel kötelező védőoltásokat, mindazonáltal ha a városokon kívül is szeretnénk kalandozni, úgy hastífusz, hepatitis A/B, valamint veszettség ellen érdemes beoltatnunk magunkat. Ez esetben a malária elleni pirulákat se felejtsük otthon!

l Jakartának viszonylag jó tömegközlekedése van, de a hatalmas dugók olykor teljesen lehetetlenné teszik az előrejutást. Ez esetben válasszuk a háromkerekű motoros taxit (bajaj), amellyel olcsón és gyorsan utazhatunk. A viteldíjban mindig előre egyezzünk meg.

l A hátizsákos turisták már 30 ezer rúpiáért is találhatnak szállást, de a középkategóriás szállodákban egy kétágyas szobáért éjszakánként 300-400 ezer rúpiát kell kifizetnünk.

l Szinte valamennyi bankfiókban és utcai bankautomatánál vehetünk fel készpénzt, emellett számos pénzváltó is működik. Egy amerikai dollárért közel 9000 indonéz rúpiát adnak.

Az egykori Batávia ma pezsgő gazdasági központ
Az egykori Batávia ma pezsgő gazdasági központ
Top cikkek