Különös titkok nyomában

A strandszezon lejártával is érdemes ellátogatni a Balatonhoz, különösen a kulináris élvezetek és az aktív pihenés híveinek. Balatonföldvár, a déli part patinás üdülőközpontja önmagában remek célpont, és kisebb túrák kiindulópontja is lehet.

1896-ban Széchényi Imre gróf alapította Balatonföld­vár ­fürdőtelepét, amelynek parkját és impozáns villáit az arisztokrácia hamar felfedezte és előszeretettel látogatta. A századfordulós romantika a helyi turisztikai egyesület rendhagyó ötlete nyomán újabban egy nyomozós játékban köszön vissza. A Keresd a nyomokat! címmel megjelentetett kiadvány hangulatos kerettörténettel kalauzolja végig az érdeklődőket a településen.

Ki tette és miért?

A kis füzet részletes és könnyen követhető instrukciókkal invitál sétára. A sztoriban szerepet kap az egykori úri társaság – többek között Bajor Gizi, Darányi Kálmán, Németh László, Széchenyi Zsigmond vagy épp a windsori herceg és hitvese –, és kiderül: meggyilkolják a Hungária Kaszinóban összegyűlt társaság egyik tagját. Heltai Károly, a hírhedt nőcsábász holtan esik össze. A Tourinform-irodában beszerezhető füzet és megoldó-lap birtokában az alkalmi detektívek a helyi látnivalókon felfedezhetik a nyomokat, amelyekből végül összeáll a megfejtés: ki mikor és miért ölte meg Heltait.

A gesztenyefák övezte villasoron Németh László, Korányi Frigyes és Bajor Gizi egykori nyaralója – utóbbi épp eladó – mellett haladunk el. A parti sétány platánjai alatt az út a Balaton legnagyobb, négyszáz férőhelyes kikötőjéhez vezet. Közepén található a tó egyetlen szigete, amelyet a kikötő építése során kitermelt földből alakítottak ki. Szemközt az egykori Úri Kaszinó, a Balaton első kaszinója. A felújítás után a tervek szerint az épület részben ismét nyitva áll majd a nagyközönség előtt.
A körséta a Tourinform-irodánál zárul, ahol nem marad el a helyes megfejtés jutalma sem. A bűntény felderítői kuponfüzetet kapnak, amellyel különféle helyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe kedvezményesen.

Túl a politikán

A Somogy megyei, 474 lelket számláló Kötcse Ba­la­tonföldvártól mindössze 15 kilométer.

Túl a politikán, elsősorban fehérborairól híres. A térség a Balatonboglári borvidékhez tartozik, számos termelő a dél-balatoni borút tagja. Az utóbbi években az érdeklődés egyre inkább a könnyű fehérborok, rozék, gyöngyöző- és habzóborok felé fordult, ami kedvez a helyi termelőknek.


A látogatók összehasonlíthatják a helyi pincészetek Irsai Olivérjeit, és autentikus módon, lovas kocsiról is gyönyörködhetnek a rusztikus pincékben.

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG