Idén a villamoson is lesz ingyenes idegenvezetés

Buszon, villamoson, kerékpáron és gyalogosan is részt vehetünk budapesti városnézésen az Idegenvezetői Világnapon február 28-án, vasárnap.

Még mindig Budapest a legnépszerűbb város

A főváros a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte vezető pozícióját. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzot Hajdúszoboszló szerezte meg.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Világjárás a Hársfa utcában

A Hársfa utca és a Dob utca sarkára a múlt század harmincas éveiben tervezték meg és építették fel a Bauhaus szellemében fogant budapesti postapalotát –benne az eleve Bélyegmúzeumnak szánt szekcióval.

 

Krasznaja Moszkva illatú belépő a Memento Parkban

Különleges húsvéti programot ígér a Budapest határában lévő Memento Szoborpark, ahová az ünnep alkalmából az emlékezetes parfümöt idéző illatosított belépőjegyekkel juthatnak be a látogatók.

Aki nem szeret locsolkodni, vagy szívesen kötné össze ezt az ünnepet egy kirándulással, annak különleges programot ígér a Budapest határában lévő Memento Szoborpark, ahová az ünnep alkalmából sajátos illatú belépőjegyekkel juthatnak be a látogatók.

Az 1945 és 1989 közötti időket felelevenítő parkban negyvenkét nagyméretű, egykori köztéri szobor látható, s találkozhatunk itt mások mellett Lenin, Marx, Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány, Kun Béla hatalmas emlékműveivel. Itt található annak a tribünnek a mása is, amelyen Sztálin, szovjet pártfőtitkár, államfő és hadvezér 1956-bna ledöntött, nyolc méteres bronzszobra állt.

A húsvéti locsolkodás szokása a rendszerváltás előtti időkben sem veszett feledésbe Magyarországon, ám az akkori hiánygazdaságban nemigen lehetett jó minőségű parfümöket kapni. Így sokak számára egyetlen lehetőség maradt: a szovjet importból származó döbbenetes illatú  Krasznaja Moszkva (Vörös Moszkva) elnevezésű kölnivíz.

Madary Orsolya, az emlékpark sajtófőnöke elmondta: a húsvéti ünnepen, s az azt megelőző hétvégén is ezzel az illattal fújják majd be a belépőjegyeket, így azok, akik hajdan ilyennel locsolkodtak, felidézhetik ifjúságukat,  míg a mostani fiatal nemzedék tagjai újszerű élménnyel gazdagodhatnak a semmihez sem hasonlítható, bódítóan erős illatnak köszönhetően.

Az ünnepnapon érkező látogatók tojásvadászatban is részt vehetnek, s a kommunista propaganda jelképeivel megfestett tojások mintái alapján a látogatók maguk is elkészíthetnek egyedi alkotásokat. A legügyesebbek nyeremény is várja, s természetesen az ajándéktárgyak is tükrözik majd a Memento Parkban megidézett kor hangulatát. 

 

Parfümillatú belépő
Top cikkek