Időmértékes házi áldás

Bár ma már az összkiadásban is megtalálható, akad Kölcsey Ferencnek egy különleges négysorosa. Az 1833-ban született, Kende Zsigmond úrilakára című időmértékes költemény eredetileg nem verseskötetbe készült, hanem egy kastély homlokzatára.

„Alkota munkáskéz engem; s a szőke Szamosnak
partjain a költő lát vala s zenge felém:
Ház, örökülj; s vídám békével tartsad öledben
gazdád, s gyermekeit, s hív unokái sorát.”

Így hangzik a disztichonpár a cégénydányádi kúria  oromfalán. A remek mikroklímával rendelkező kertbe eleinte csak platánt, hársfákat és kőrist ültettek, a XIX. század közepén azonban az építtető unokája, ifjabb Kende Zsigmond grandiózus elképzelésekkel rukkolt elő. Remek ízléssel válogatott ­jóval különlegesebb növényeket és hozatott létre izgalmas tűlevelű facsoportokat, hogy a kert télen-nyáron teljes pompájában ragyoghasson.

A történelem azonban gátat vetett a környéken példa nélkül álló vállalkozásnak. Már a világháborúk is alaposan megviselték mind az épületet, mind pedig a parkot, az igazi pusztulást azonban a kertet addig tápláló folyók hozták el. Az 1970-es nagy árvíz idején a falu többi részénél magasabban fekvő, akkor már természetvédelem alatt álló parkba terelték a megmentett állatokat. A jószág evett, amit tudott: a felbecsülhetetlen értékű cserjéket. A víz nem húzódott le könnyen, az újjáépítés sok időbe telt, ezért az állatok hosszan vesztegeltek a kastélykertben. Hátrahagyott trágyájuk az invazív növények elterjedéséhez vezetett. 1984-ben végre elkezdték helyreállítani a parkot, amely egy ideje, még ha nem is teljes pompájában, de tanösvényként üzemel. A hányatott sorsú kúriában egy ideig gyermekotthon működött, jelenleg üresen áll; részben felújították, hogy legalább az állaga ne romoljon tovább.

A folyton változó birtoknak két állandó szereplője van csupán: a Kölcsey-disztichon az oromzaton, illetve az alatta álló gigászi méretű (45 méteres koronaátmérőjű, 460 centiméteres törzskerületű) platán, fajtájának második legnagyobb magyar képviselője. A csendes parkban üldögélve felidézhetjük Kölcsey szellemét, s átérezhetjük a költő „istenhátamögöttiségét” – annak minden szépségével és fájdalmával együtt.

Az időmértékes verselést is  átismételhetik a látogatók
Az időmértékes verselést is átismételhetik a látogatók
I!

Cím: 4732 Cégénydányád, Dózsa György utca 9. 
Nyitvatartási idő: szeles idő kivételével mindig 
Belépőjegyárak: ingyenes 
Honlap: www.cegenydanyad.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG