Hol a Kis-Túr siet beléje

Nagyar – amely már nevében is őrzi az árvizek emlékét – apró falucska a Szatmári-Tiszaháton, Fehérgyarmat szomszédságában. A község keleti végében, a mai temetővel átellenben valaha hatalmas ártéri kocsányos tölgyes állt, ebből azonban mára csupán egyetlen fa – annak is csak a csonkja – maradt. A legenda szerint Petőfi ez alatt írta A Tisza című versét. A kezdő strófát mindenki ismeri:

„Nyári napnak alkonyúlatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál
Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére.”

Elvileg előfordulhat, hogy a szabadságharc lánglelkű kötője valóban e tölgy hűvösében üldögélt: a fa ugyanis kétszáz évesnél is öregebb, így lombja már a XIX. században is enyhet adhatott a forró nyári napokon. Bizonyíték persze nincs. Csupán annyi tudható, hogy az ominózus költeményben megfestett táj tökéletesen leképezi a nagyari viszonyokat, az árvíz pedig a szabályozások előtt szinte menetrendszerűen érkezett e vidéken, évente akár többször is. Hogy hol jegyezte le Petőfi az egyébként a fővárosban keltezett költeményt, vélhetőleg már sosem derül ki. A nagyariak azonban – szerencsére – ragaszkodnak legendájukhoz, és méltóképp őrzik Petőfi emlékét.

A mendemondán kívül is van mit. A költő 1846-os szatmári körútja közben vetődött el Nagyarba a szatmárcsekei Kende Lajos társaságában. Luby Zsigmonddal, Kende nagyari unokatestvérével azonnal megtalálta a közös hangot, s a dokumentumok tanúsága szerint a költő több ízben is visszatért – akár hosszabb időre – újdonsült barátjához a nagyari kúriába.
Ezeknek a kirándulásoknak az emlékeiből állt össze a falu végén lévő parasztházban található Nagyari Galéria Petőfi-kiállításának anyaga.

A Petőfi-fa (ahogyan a népnyelv nevezi) 1961 óta védett, ám a valaha 25 méter magas gigászt szó szerint és átvitt értelemben sem kímélték a viharok. Volt, hogy villám sújtotta, máskor derékba törte a vihar, egyszer pedig fel is gyújtották. Mára csupán grandiózus csonkja árulkodik egykori méreteiről, ám két magonca továbbviszi a hagyományt. A környékbeliek is gyakran megfordulnak errefelé: az azóta telepített fák hűvösében remek kirándulóhelyet alakítottak ki: a Kis-Túr partján piknikezni, bográcsozni is lehet, de még egy játszótér is található a közelben.

Nagyarban egyébként akad egyéb látnivaló is: a tájházon kívül három kastély, amelyek közül a Luby família lakhe­lyét nemrég újították fel, újjáépítve az egykor volt impozáns rózsakertet.

I!

Cím: 4922 Nagyar, Petőfi utca  

Honlap: www.nagyar.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG