Hétfői hóhelyzet: Borsod részben már 'felszabadult'

Felszabadították a hókotrók Borsod megye elzárt településeit; néhány út még járhatatlan, ezért tizennyolc Volán-járat nem tudott elindulni hétfőn.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

A sánciskola ördögei

A február 12-én kezdődő vancouveri téli olimpia előtt indított sorozatunkban a havas-jeges játékok múltjával és jelenével foglalkozunk, bemutatjuk a programban szereplő sportágakat, a legnagyobb egyéniségeket, felidézzük a legemlékezetesebb történeteket.

Jégpályákat zárnak be a Balatonon, de öbölátcsúszás lesz

A havazások miatt ideiglenesen bezárták a siófoki és a keszthelyi jégpályát, BalatonátCsúszás helyett badacsonyörsi öbölátcsúszást terveznek.

Hókotrón mint Schumacher - VIDEÓ

Felültünk egy hókotróra és megnéztük, hogy működik.

 

Hóágyúzzák az eplényi sípályákat

A komplett hóágyúrendszernek köszönhetően akár száraz teleken is síelhetünk majd, a hideg idő miatt a sípályákon a hóvastagság eléri a negyven centimétert is.

Az eplényi síaréna 32 hóágyúval, mágneskártyás beléptető rendszerrel, 3 csákányos lifttel és összesen 4,5 km pályahosszal várja a vendégeket. Eplény a Bakony déli részén, Veszprém és Zirc között félúton található. A Nordica Skiarena az Ámos-hegyi Pihenőerdőben található.

2006-ban 300 millió Ft-os beruházással a meglévő sípályák és felvonók mellé több új pálya és egy új csákányos felvonó létesült, valamint komplett hóágyúrendszert épült, amelynek révén akár száraz teleken is síelhetünk majd.

A régi tányéros lifteket a 2008/09-es szezonra a nagyobb kapacitás érdekében csákányos liftekre cserélték le, ezek továbbra is az eredeti nyomvonalon, 500-500 méter hosszan haladnak. Ugyanerre a szezonra tovább korszerűsítették a pályavilágítást, valamint kapukat és időmérő berendezést szereztek be a versenyekhez. A snowboard-park 10 db új SMI Gigastar hóágyúval lett gazdagabb, melyek nagyon jó minőségű havat készítenek és már mínusz 1-2 fokon óriási hatékonysággal dolgoznak.

A legújabb fejlesztés eredményeképpen nemrég üzembe lesz helyezték Magyarország első négyüléses sífelvonóját is. Magyarország első és egyetlen négyüléses felvonója 750 méter hosszú, és az Ámos-hegy tetejére viszi fel a síelőket és a túrázókat, óránként 2400 embert. Miután a felvonóból páratlan látvány nyílik a Bakonyra, ezért a tervek szerint a berendezést nyáron is működtetni fogják.

 

Top cikkek