Gömböc, az egyensúlyozó

A világ legrangosabb szakácsversenyének számító Bocuse d’Or 2015-ös lyoni világdöntőjébe került magyar csapat
a Gömböcöt választotta fő motívumának. A gyöngytyúkból készített ételkülönlegességek között egy speciálisan megvilágított, szabadon mozgó, polírozott plexi-Gömböc vonta magára a nemzetközi zsűri figyelmét.

A műegyetemi professzor, Domokos Gábor a rendszerváltás idején találkozott a káoszelmélet kidolgozásában maradandót alkotó orosz Vlagyimir Igorjevics Arnolddal, a világ egyik leghíresebb matematikusával. Az orosz tudós sejtette, hogy létezik olyan homogén, vagyis egyetlen anyagból készült test, amelynek csak egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van – 1995-ben arra sarkallta Domokost, hogy találjon ilyen idomot. Domokos Gábor Várkonyi Péterrel, a Műegyetem ifjú oktatójával közösen 2006-ban alkotta meg a Gömböc fantázianevű testet, amely egy tekintélyes tudományos folyóirat, a Mathematical Intelligencer 2007. januári számának címlapján is megjelent. Ilyesmi utoljára 1979-ben fordult elő magyar találmánnyal – az a Rubik-kocka volt.

A Gömböc azért különleges, mert bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

Így viselkedik a keljfeljancsi is. Azonban amíg a keljfeljancsi visszaállása egy nehezéknek köszönhető, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma biztosítja talpra állását. A Gömböc gerincének tetején található az egyetlen instabil egyensúlyi pontja. Ebben a helyzetben elvileg képes lenne megállni, de a legkisebb zavarás hatására elbillen onnan, hasonlóan egy hegyére állított ceruzához. A Gömböc meglepő formája számos asszociációt ébreszt, az egyik leglátványosabb a teknőspáncélokkal való párhuzam. A magas páncéllal rendelkező teknősök ugyanis a Gömböc alakjához meglepően hasonlító burkot növesztettek, ami segíti őket, ha kibillennek az egyensúlyukból.

A The New York Times a 2007-es év egyik legérdekesebb találmányának minősítette. A Wikipédián tizenöt nyelven van szócikk róla.

A www.gomboc.eu honlap látogatói 208 országból érkeztek, és több mint tízmillióan kattintottak az oldalra. A kettős ellentéten alapuló egyensúly térbeli megjelenítésének is tekinthető. A keleti emberek számára ez a forma egy térbeli jin-jang szimbólum, ami harmóniát és egyensúlyt sugároz.

I!

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16. 
Nyitvatartási idő: 10–18 óra között, hétfő szünnap   
Belépőjegyárak: gyerek/nyugdíjas: 550 forint, felnőtt: 1100 forint 
Honlap: www.hnm.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG