Gabonasikló és melegszendvics

Először csak a gekkó, a kaméleon, az agáma, a törpenyúl és a tengerimalac fordul meg az asztalunknál, majd előkerül egy süni is, nem sokkal később kétféle sikló tekereg a gyereken, aki a testközeli találkozás hatására örökre a Zoo Caféba költözne, és annyira összebarátkozik a hüllőkkel, hogy egész úton hazafelé arra próbál rávenni, hogy tartsunk otthon siklókat. Na jó, csak egyet – tesz ajánlatot a megegyezés reményében. Végül nagylelkűen hozzáteszi, hogy én választhatok, hogy gabonasiklót vagy amúrsiklót szeretnék.

A Zoo Café a tucatnyi macskával működő Révay utcai Cat Café továbbfejlesztett változatának tűnik, és igazi telitalálatnak: a legtöbb kézbe vehető, vagyis ártalmatlan állattal való ismerkedésre lehetőséget biztosít. Hétvégére aznapra már csak nagy szerencsével lehet asztalt foglalni. Az étlap árai a szokásosnál drágábbak, de ez érthető, hiszen egy miniállatkertet is üzemeltetnek. Az egyik sün szombat esti látogatásunk alatt – és négy aznapi születésnapi parti után – elalszik az asztalon. Félig összegömbölyödve, zavartalanul hever a gyerekzsivajban, láthatóan otthon érzi magát. Akárcsak a többi állat, amelyek a sok-sok simogatást remekül viselik.

A hely, ahol az összes, otthon is tartható állattal meg lehet ismerkedni, okoz meglepetéseket is. Van olyan gyerek, akiről ott, helyben derül ki, hogy miközben az utcán a tacskónál nagyobb testű kutyáktól retteg, és elszalad, a kávézóban az sem zavarja, ha a fejére teszi barátja a szakállas agámát, vagy épp egy kaméleon kapaszkodik a hajába, esetleg egy sikló tekereg rajta. Egészen elképesztően lelkesek a gyerekek, egymásnak adják át a kisállatokat, és egymást biztatják a barátkozásra. Az arapapagáj és a kakadu rikoltozásától meg egészen úgy érezzük magunkat, mintha az őserdőben lennénk – nem, nem kell most belebonyolódni a részletekbe, hogy ott melyik állat van és melyik nincs.

A Zoo Café mellékhatásai közül a függőség jelentkezik mindenekelőtt, ugyanis a gyerekek már ott, helyben azt firtatják, hogy mikor megyünk legközelebb. (Az asztalfoglalás ugyanis egy-másfél órás ottlétre jogosít.) Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk: a Zoo Caféhoz hasonló helyekből hamarosan több is lesz az országban, mert az ötlet hibátlan. A belvárosi kávézó előnye, hogy előtte vagy utána a néhány saroknyira lévő gyönyörű Károlyi-kertben is el lehet időzni, a játszótérrel, pihenőpadokkal, árnyas fákkal benépesített kert gyerekkel és gyerek nélkül is felüdülés.

I!

Cím: 1053 Budapest, Fejér György u. 3.
Nyitvatartási idő: hétfőtől vasárnapig 10–22
Belépőjegyárak: nincs
Honlap: www.zoocafebudapest.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG