Farm a város szélén

Népszigeti Kecskepark néven bukkant fel jó egy évtizede Budapest érdekes látnivalóinak toplistáján az a különös hely az újpesti vasúti híd lábánál, ahol békésen élnek együtt változó számban a kecskék mellett tyúkok, ludak, kacsák és kutyák is.

A romos gyárépületek mellett elvezető út végén, edzőtelepek és csónakházak közelében, egy négyhektáros ártéri kubikgödörben legelésznek a kecskék, amerre a szem ellát. A különös állatpark mellett nem lehet nem megállni. A páratlan telep története a nyolcvanas években, egy totális gyomirtás után kezdődött, amikor a fákat, bokrokat, védett madarakat elpusztító vegyszerezés katasztrofális eredményét látva a MÁV-hoz tartozó terület kezelője úgy döntött, hogy finomabb módszerrel próbálkozik. A gondnok falusi gyerek lévén még jól emlékezett a kecskék hatalmas étvágyára és arra, hogy mindent, még a szúrós rózsabokrot is megeszik, ha nincs más. A biofűnyíróként szolgálatba helyezett első kecskét azóta soktucatnyi kolléga követte.

Budapesti kisgyerekes családok ideális megoldása állatvásárlás helyett az állatnézés
Budapesti kisgyerekes családok ideális megoldása állatvásárlás helyett az állatnézés

Aki eleséggel, zörgő zacskóval vagy bármi más, a kecskék számára vonzó csomaggal közeledik, a kerítésen túli társaság körében gyorsan népszerű látogatóvá minősül át.

Nem kizárt, hogy egy-egy ügyesebb, akrobatikus mozgású kecskével a kerítés túloldalán, avagy innenső oldalán is sikerül összeakadni. Persze nem szó szerint, hiszen ezek emberekhez szokott állatok. Az állatparkban mocsári teknősök és ékszerteknősök is élnek. Utóbbiak megunt állatok, és jobb esetben hajdani gazdájuk kézbesítette ide őket, rosszabbul azok jártak, amelyeket nem a természetben, hanem a városban engedett szabadon valaki. Egy ékszerteknős például autóbaleset áldozataként került a telepre, páncélját megragasztgatták, azóta jól van.

A népszigeti tanyára a környéken lakók és az odalátogatók rendszeresen hordanak konyhai maradékot, száraz kenyeret és zöldséget, gyümölcsöt, mintegy viszonzásul a falusi idillt idéző kakaskukorékolásért. A kecskenyáj minden évben gidákkal örvendezteti meg a gyerekeket, és rendszeresen költenek a ludak, a kacsák és a japán tyúkok is. Nem véletlen, hogy a különös állatparkhoz hétvégenként több százan sétálnak el.


A Népszigetet egyre többen fedezik fel a budapestiek közül, a ma még nagyrészt dzsumbujos hely egyelőre éppen a vadregényes környezetet kedvelők, ezen belül is a kerékpárosok körében közkedvelt. 

I!

Cím: Budapest, Népsziget 
Nyitvatartási idő: folyamatos 
Belépőjegyárak: ingyenes

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG