Élő kövület a Füvészkertben

A Wollemia nobilis – családjának a világon létező 64. számú példánya – 2006-ban adományként került a Füvészkertbe egyenesen eredeti élőhelyéről, Ausztráliából. Az akkori csemetéből 2009-re közel kétméteres fává cseperedő növény kinőtte eredeti helyét, ezért hat éve végleges helyére ültették át, ahol – megfelelő védelem mellett – átvészelheti a magyar telet. Az ausztrál ősnövényt gyakran élő kövületnek nevezik.


A Wollemia nobilis a hazánkban szobafenyőként ismert dísznövény közeli rokona. A botanikusok korábban rég kihalt növénynek hitték, hiszen a létezéséről eddig csak fosszíliák adtak hírt. A legrégebbi maradvány 91 millió évvel ezelőttről származik, kétmillió évnél fiatalabb leletet pedig senki sem talált egészen addig, amíg egy ausztrál természetvédelmi őr szenzációs bejelentést tett: megtalálta a rég kihaltnak hitt fa élő példányait az ausztrál őserdő egyik elhagyatott sziklaszurdokjának alján. David Noble 1994-ben lett figyelmes néhány fára, amelyekről nem tudta megmondani, mifélék. A Sydney-től 200 km-re fekvő Wollemi Nemzeti Park egyik keskeny szurdokában sötétzöld lombú, csokoládébarna törzsű, különleges facsoportot talált. Később a világszenzációt botanikusok is megerősítették: valóban a Wollemiát találták meg, amelyről addig azt hitték, réges-régen kihalt.

Hajtásdugványból, illetve magról azonnal elkezdték a mesterséges szaporítását, így ma már több millió fiatal példány él a Földön. Európában is több helyen található Wollemia, de Magyarországra elsőként a Füvészkertbe került. Természetes élőhelyén a fa a 40 méteres magasságot is elérheti, törzse pedig egyméteres átmérőjűre vastagszik. A kérge csokoládébarna, bibircses.

Egylaki növény, egyazon növényen megtalálható a hím- és a nőivarú toboz is. A tobozok a hajtások csúcsán helyezkednek el, a hím virágzat mindig a női alatt található. A fa két hajtástípusából az egyik hajtás meredeken felfelé tör és a törzs alsó részéről indul, míg a másik inkább vízszintesen terül el. Izgalmas megfigyelés, hogy a természetben élő összes Wollemia fenyő DNS-e tökéletesen megegyezik, azaz a fák egymás „ikertestvérei”, klónjai. A Wollemia nevelése a többi fenyőével megegyezik.
A Füvészkert különleges sárkányfenyője a Pálmaház mellett kapott helyet.

I!

Cím: 1083 Budapest, Illés utca 25. 
Nyitvatartási idő: április 1-jétől október 31-ig mindennap 9–17 óráig 
Belépőjegyárak: gyerek/nyugdíjas: 400 Ft, felnőtt: 850 Ft 
Honlap: www.fuveszkert.org

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG