Bocs, itt vagyunk!

Tengernyi „medve”, mellettük rokokó karosszék, méretes, talán ónémet tükrös szekreter, régi lámpa, fűszeresdobozok garmadája, temérdek apró szobrocska, tányér, kávéibrik. Az udvaron a Parlament fölújításából szerzett kövek, de a Rákóczi-kastély egykori misekönyve is ránk köszön.

Nem éppen klasszikus múzeumi környezet, nem éppen megszokott látnivalók, kivált így együtt a rákóczifalvi Macimúzeumban, ahol mindig van tárlatvezetés, hiszen számtalan története van a maciknak, s az egyéb tárgyaknak is. Amolyan élő történelemóra zajlik észrevétlen.

Bocs, én kérek elnézést, hogy mackónak születtem, csacsi medvém
Bocs, én kérek elnézést, hogy mackónak születtem, csacsi medvém

Latabár Kálmán majd százéves hajdani ütött-kopott macija mellett jól megfér a mai, gombnyomásra brummogó plüssmedve, mint ahogyan a Gizella királynénak öltöztetett elegáns mackó is békésen ücsörög a kuruc vagy épp betyárruhába bújtatott figurák mellett. A Szolnoktól néhány kilométerre lévő Rákóczifalva egyedülálló magángyűjteménye az ezerhétszáz darabos Macimúzeum – hivatalos nevén: Bocs d’Art Galéria –, amelyet egy helyi gyűjtő, Balázs Antal álmodott ide öt évvel ezelőtt. A különböző történelmi korok öltözködési stílusát is magán viseli egy-egy mackó.

Van itt barokk és rokokó figura, úri és parasztmaci, katona és betyár, de külön szekrény jut például a kuruc öltözékbe bújtatott medvéknek. A legidősebb, régi farostos macik kora több mint száz év. A népi mesterségek, iparművészek, virágkötők ügyes kezei­nek köszönhetően a macik egyéniségéhez igazított ruházatban kelnek életre: a jelmezek nagy részét néhai Balázs Antalné, Piroska néni varrta és tervezte, míg Debreczeni Ildikó színházi jelmeztervezőnek a „Hét vezér”, „István király” és „Gizella királyné” mackókat köszönhetjük.

I!

Cím: 5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3. 
Nyitvatartási idő: hétfő: szünnap, keddtől vasárnapig: 10–17 óráig. Csoportok fogadása előzetes időpont-egyeztetéssel (telefon: 06-20-568-44-63) 
Belépőjegyárak: felnőtt: 650 Ft, gyerek/nyugdíjas: 350 Ft, csoportos (10 fő felett): 300 Ft 
Honlap: www.macimuzeum.hu 

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon, vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG