Mindent felzabáltak a bivalyok, de épp ennek örültek

A mórahalmi Nagy­széksós-tó valaha madárparadicsom volt. A nádas részeken védett madarak költöttek, nyílt vízfelületén tündérrózsák nyíltak. Az 1980-as években halastóként kezdték hasznosítani – akkor borult fel a természetes ökológiai egyensúlya. A helyzet tovább romlott az 1990-es években, amikor aszályos esztendők sora követte egymást. Akkoriban csaknem kiszáradt a tó, medrében pedig invazív növényfajok szaporodtak el, amelyek gyérítése szinte lehetetlennek tűnt.

2008-ban európai uniós támogatással bivalyrezervátumot létesítettek a tónál: egy 45 állatból álló csordát telepítettek le. Ezek az igénytelen állatok éppen azokkal a növényekkel – náddal, sással – táplálkoznak, amelyek elszaporodása tönkretette a vizes élőhelyet, és addig ott élő, védett madárfajok tűntek el a környékről. Semmilyen más módszerrel nem lehet úgy eltávolítani vagy megritkítani az oda nem való növényeket, feltapostatni, lazítani a tó fenekét, mint a bivalyokkal való legeltetéssel. A 2008-as kísérleti projekt bebizonyította, hogy visszaállíthatók a zavartalan költőhelyek és a madarak táplálékszerzését szolgáló nyílt vízfelületek.

Dagonyázó bivalyok gázló- és vízimadarakkal
Dagonyázó bivalyok gázló- és vízimadarakkal

A tó körül vezet a Bölömbika tanösvény, amely a közeli kulcsosháztól indul, állomásain bemutatja a tó madárvilágát, valamint az aktív madárvédelem eszközeit. A tóra visszatértek a védett madarak – többek közt a bölömbika, a gyurgyalag, a barna rétihéja –, amelyek a tanösvényről szabad szemmel vagy távcsővel megfigyelhetők. A kulcsosház mellett található egy kilátó, ahonnan nagyjából az egész tó belátható – szinte minden időben megfigyelhetők a legelésző vagy dagonyázó bivalyok.

A mórahalmi sikeres kísérlet követőkre talált: 2012–2013-ban a romániai Pécskán, a Maros árterében valósítottak meg hasonló programot, illetve Mórahalmon is bővítették a bivalyokkal legeltethető vizes élőhely területét. Többféle célt valósítanak meg egyszerre: helyreállítják a természet egyensúlyát, olyan kirándulóhelyet teremtenek, ahol a fiatalokat természetbarát szemléletre nevelik, és a térség gazdáinak is példát mutatnak, hogyan lehet összeegyeztetni a természet és a gazdálkodás szempontjait.

Cím: 6782 Mórahalom, külterület, Nagyszéksós-tó, 
Nyitvatartási idő: a kilátóból bármikor megtekinthető a tó, rögzített távcső van a helyszínen 
Honlap: www.geocaching.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG