A legszebb naplementék városa

Nehéz tanácsot adni annak, aki először vág neki Horvátországnak, hogy vajon hol is kezdje. Isztria, a fojtott szenvedély félszigete legyen a cél? Vagy a tengerrel együtt élő emberek földje, Dalmácia, amely Zadartól egészen le délre, Cavtat alá húzódik? Esetleg a különleges meséket őrző dalmát szigetvilág?

Dubrovnikban ingyen kagylóvacsorával ünnepelnek

Borkóstolás, középkori hajók csatája, hegymászás, koncertek, fotókiállítások, és tánc - szinte nincs olyan pontja az Adriának, ahol ne emlékeznének meg ma a Turizmus Világnapjáról. Tuzlában különleges gyógyvízesést építettek a sós forrásokra.

 

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

A turisták mellett a klímaváltozás is veszélyezteti a világörökséget

Az UNESCO Climate for Culture programja a következő öt évben azt kutatja, hogyan lehet megvédeni a világörökségi védettséget élvező épületeket az éghajlatváltozás és a turizmus negatív következményeitől.

A világörökség része lenne Pergamon ősi városa

Pergamon, mai nevén Bergama, Törökország legrégebbi településeinek egyike, amelyet már az őskorban laktak és a görög, valamint a bizánci időkben is jelentős volt.

 

UNESCO védnökség alá kerül Dubrovnik óvárosának platánfája

A faóriás 30 méter magas, és a XVIII. századtól áll az óváros előtt, a történelmi kertből egyedüliként maradt meg.

Az UNESCO védnöksége alá kerül az az ázsiai platánfa, amely Dubrovnik óvárosi kapuja előtti téren, a Pilán áll, és az ottani történelmi kertből egyedüliként maradt meg.

A faóriás 30 méter magas, és a XVIII. századtól áll az óváros előtt - írta a Dubrovacki Vjesnik című lap. A hatalmas fát 2007 óta rendszeresen ellenőrzik, és Pila egykori kertes előváros jelképeként gondozzák.

Az utóbbi három évben a Zeleni forum (Zöld fórum) nevű civil szervezettől a horvát kulturális miniszterig, Bozo Biskupicig többen is közbenjártak az ázsiai platán megóvása érdekében. Elérték, hogy korlátozzák a Pila tér fogalmát, és a faóriás közelében nem építkezhetnek. Mindezt az idén törvényben is lefektetik, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO pedig védelme alá veszi az öreg ázsiai platánt.

 

Top cikkek