Útban hazafelé: hűsölés a Plitvicei-tavaknál

Verne Gyula levélben kérdezte meg annak idején Pazin polgármesterétől, vajon igazat írt-e Charles Yriarte Trieszt és Isztria című könyvében a városkáról. Tényleg olyan szép? Guiseppe Cech fotókat küldött neki erre válaszul, egyetlen sort sem írt hozzá, mert úgy gondolta, a látvány úgyis önmagáért beszél.

A magyarok az Adriára, Németországba és Szlovákiába járnak

A németek utaznak a legtöbbet Európában, a legkedveltebb nyaralóhely Spanyolország. A horvát tengerpartot hat nemzet a három legelső turistacélpontja közé sorolja be. Síelni Ausztriában szoktunk, fürdőkben Szlovénia verhetetlen...

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Dubrovnik, a fecskék városa

Este, amikor az óváros sétálóutcáján, a Stradunon már felállították az éttermek asztalait, és a nappali turistahadat felváltotta az elegánsabb és gazdagabb tömeg, megérkeznek a fecskék is. Otthon érzik magukat: ez a város olyan, mintha nekik építették volna. Könnyed, és természetes.

Feléled az isztriai vámpír legendája

Az isztriai Kringa falu is kihasználja a vámpírok frissen támadt népszerűségét. Jure Grando a tizenhetedik században rettegésben tartotta a helyi lakosokat - ám kiváló turistacsalogató lehet 2009-ben.

 

Az udvari határátkelőhelynél okozhat fennakadást a horvát gazdák tüntetése

A határra vezető utak lezárására készülő horvátországi mezőgazdasági gazdálkodók várhatóan az udvari átkelőhelynél demonstrálnak csütörtök déltől. A többi magyar-horvát átkelőnél nem számítanak útlezárásra, a rendőrség a letenyei átkelő használatát javasolja.

A határra vezető utak lezárására készülő horvátországi mezőgazdasági gazdálkodók várhatóan az udvari átkelőhelynél demonstrálnak csütörtök déltől. A többi magyar-horvát átkelőnél nem számítanak útlezárásra, a rendőrség a letenyei átkelő használatát javasolja.

Az udvari átkelőhely vezetője elmondta: hivatalos tájékoztatást nem kaptak az útlezárásról, ennek ellenére a horvát féltől úgy értesültek, nem kizárt a demonstráció Udvar és Dubosevica között. A kirendeltségvezető szerint a horvát gazdák 10 órától gyülekeztek Pélmonostornál és várhatóan dél körül érnek a magyar határhoz. Ha arra szükség lesz, a horvát rendőrség az átkelő előtt 50 méterre állítja majd félre a tüntető gazdákat. Hozzátette: aki teheti, a következő néhány órában inkább máshol keljen át Horvátországba.

A beremendi, a drávaszabolcsi, a barcsi és a letenyei határ horvát oldalán nem számítanak demonstrációra, tehát erre érdemes kerülni. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében arra hívta fel a figyelmet: nem kiszámítható, hogy a horvát gazdák tiltakozásaként lezárt határátkelőhelyeken milyen fokú és milyen időtartamú forgalomkorlátozás lesz.

Az ORFK ezért azt javasolja az utazóknak, hogy elsősorban a Letenye-Goricsán autópálya-határátkelőhelyet, vagy a régi 7-es úton lévő, szintén letenyei személyforgalmi átkelőt használják a ki- és a belépéshez.

Top cikkek