Eltérhet-e a Fidesz a házszabálytól?

A jövő hét első két napján, és várhatóan szerdán is tart ülést az Országgyűlés, de a végleges napirendről a házbizottság hétfői rendkívüli ülése dönt majd.

MSZP: a Fidesz leckéztette a fővárost

Bihary Gábor (MSZP) szerint a kormányzati kommunikációval ellentétben nem mentőöv volt a múlt héten a BKV-hoz megérkezett 7,5 milliárd forintos összeg, hanem - az előző kabinet és főváros szerződése alapján - az járt a közlekedési társaságnak.

Ki fér rá Elvisen kívül? Tarlós jelöltjei díszpolgárnak

A külföldi származás nem volt kizáró ok a budapesti jelölésre, a nem kellő pártszimpátia - úgy tűnik - igen.

Népszavazás a 'böszmeségről'?

Egyhangúlag támogatta a fővárosi LMP-frakció népszavazási kezdeményezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jogi bizottsága hétfői ülésén.

Béna kacsa a kerítés mögött

Ne turkálj a kukában, mert átnevezlek! Az Internetes „falfirka” Tarlós István főpolgármester két legértelmetlenebb és egyúttal legszégyenletesebb cselekedetére utal Őrsi Gergely II.

 

Az LMP üdvözli a Fővárosi Vízművek visszavásárlását

A LMP fővárosi szervezete üdvözli a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról kötött megállapodást.

 Hanzély Ákos, az LMP fővárosi képviselője kedden sajtótájékoztatón elmondta: a vízművek egy speciális, monopolhelyzetben lévő cég, és az LMP az ilyen természetes monopóliumokat szeretné köztulajdonban látni.  

Mint közölte, az LMP üdvözli, hogy sikerült a vízművek külföldi befektetőjével megállapodni, és egy "viszonylag tisztességes áron" visszavásárolni a cég kisebbségi tulajdonát és a menedzsmentjogokat. Kérdésre válaszolva azt mondta: reméli, hogy a vételár a menedzsmentdíjakból kigazdálkodható, és a vízdíjaknak nem kell változniuk.  

Hozzátette: remélik, hogy biztosított lesz a hatékony üzletmenet, és nem juthat tér a korrupciónak.     A főváros vezetői 15,1 milliárd forintos vételárban állapodtak meg a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjáról a francia Suez Environnement S.A.-val. A főpolgármester kedden azt is bejelentette, hogy az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről és a részvényadásvételről még határoznia kell a Fővárosi Közgyűlésnek.     

Tarlós István közölte: a főváros szempontjából a korábbi szándéknyilatkozathoz képest előnyösebb egyezséget tudott kötni az önkormányzat tárgyalódelegációja. A teljes fizetendő összeg 15,1 milliárd forint, ebből 12,094 milliárd forintba kerülnek a részvények, az tartalmazza a 2,537 milliárd forintos OTP-adósságállományt, és az első negyedévre járó 468 millió 947 ezer 500 forintos menedzsmentdíjat. Utóbbi április 1-jétől már nem jár a befektetőknek.     

A városvezető arról is beszámolt: az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, illetve két - meg nem nevezett - fővárosi közszolgáltató cég kitermeli, sőt kitermelte, a kisebbik részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak.

Az MSZP fővárosi szervezete szerint a vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlását vízdíjemelésből kívánja a főváros vezetése finanszírozni. Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője kedden azt közölte: a visszavásárlás rövid távú pénzügyi kötelezettséget ró a városra, és ehhez nem áll rendelkezésre pénzügyi fedezet.

Top cikkek