Az élőhalott téglavetők legendája

Már puszta látványnak is izgalmas a lármás és retkes Dél-Buda felső széle kellős közepén ez a csinos, kákicsos, susnyás, fűzfás vízfelület. De a története és legendái is megejtőek.

Nem tudom, manapság megy-e még, az én gyerekkoromban mindenesetre kifejezetten divat volt a kölyköket azzal sokkolni, hogy a Feneketlen-tavat azért hívják pont így, és nem másként, mert az a legjellegzetesebb vonása, hogy a búvárok máig sem értek le az aljára. Pedig átlagos mélysége mindössze négy méter.

A Feneketlen-tó ezer titkot őriz, de sajnos horgászni nem lehet benne
A Feneketlen-tó ezer titkot őriz, de sajnos horgászni nem lehet benne

Egy XIX. századi lokális legenda szerint keletkezésének körülményei nyomasztóan romantikusak voltak. Miszerint: a lágymányosi síkon egyszer volt, hol nem volt egy téglagyár, méghozzá olyan nagy, hogy hozzá foghatót nem hordott a hátán a kerek világ. Na, ebben a téglagyárban csupa olyan ember munkálkodott, akik folyvást marták egymást, nem bírtak békében maradni egy percig sem. Egy napon aztán megelégelte a háborúságot a jó öreg föld, és egy hűvös hajnalon irdatlan nagy víztömeget bocsátott a gyárra, s az örökre eltűnt a habokban. A munkások azonban megmaradtak, most is odalenn dolgoznak a mélyben – élőhalott téglavetők, brrr.

Igazság szerint tényleg volt itt egy téglagyár, sőt egy vízkitörés is. A témát igen kiterjedten tárgyaló újbudai honlap szerint az 1800-as évek közepén az udvarán egy mesterséges gödörből fejtették az agyagot, 1870 táján azonban abszolút békés munkások belevágtak egy szépen csengő nevű, ún. geodéziai zacskóba, mire a víz olyan hirtelenséggel és mennyiségben árasztotta el a gödröt, hogy az emberek alig tudtak elmenekülni. A vágatból állítólag 24 órán keresztül dőlt a víz, míg végül tóvá alakult. A gyár bontását a Fővárosi Közmunkák Tanácsa rendelte el 1889-ben. A nevét 1910 táján nyerte el a tó, amikor a ciszterciek Budára jöttek, és egy templomból, rendházból és iskolából álló komplexumot építtettek a partra; a szájhagyomány szerint a munkások az építkezés előkészítéseképpen elhordták a tó mögötti hegyoldalt, s az onnan összegyűjtött földet a vízbe szórták. De – mint csodálkozva nyugtázták – a föld nem süllyedt le, hanem a vízben lebegett, és ennyi pont elég is volt, hogy kikövetkeztessék: ennek a tónak nincs is feneke. Ezt terjesztették aztán a ma is érzékelhető sikerrel. A tó még a századfordulón is elhagyottan árválkodott a semmi közepén, és mintha még átok is ült volna rajta: az 1919-es kommün bukása után több holttestet is feldobott a víz, később, a két világháború között számos öngyilkosság történt e helyt – olvastuk elképedve.

A 1930-as években a tó vizét többnyire locsolásra és szennyvízelvezetésre használták, rekultivációjára egészen az 50-es évek végéig kellett várni, az apropót az Ifjúsági Park kialakítása adta. Önkéntesek ezrei dolgoztak a táj civilizálásán. Sajnos nem tartott sokáig az öröm, az iszap hamarosan rohadni kezdett, és lassan kiveszett minden élet. Végül a vízterület nevét viselő horgászegyesület mentette meg a becsületet: a 80-as évek közepén egy levegőztető berendezést helyeztek el a vízben, s ezzel újra visszatért belé a fauna. A horgászást – a szűkebb környéket önként és kitartóan gondozó tagok soha el nem múló bánatára – 2010-ben (68 év után) betiltotta.

Itt látható Somogyi József harangos Bartók-szobra, Gádor Magda Ülő fiú c. műve, Borbás Tibor különös Kosztolányi-büsztje, és egy roppant kedves mackó Molnár Lászlótól. Izgalmas meglepetésekkel szolgál a helyi növényvilág is, a botanika iránt fogékonyak ritkaságokkal is összefuthatnak a csadajban, például a galagonyával, amely, mint ismeretes, őszi éjjel izzik magában.

Az itt sétálók nem is tudják, hogy egy geodéziai zacskó van mellettük
Az itt sétálók nem is tudják, hogy egy geodéziai zacskó van mellettük
I!
Cím: Budapest XI. kerület, Kosztolányi Dezső tér

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG