Haláltánc a horvát bankokban?

Soha ilyen könnyen nem lehetett hitelhez jutni Horvátországban, mint most. Váltó aláírásával, kezes nélkül azonnal vihetők a szabad felhasználású kölcsönök. Piaci elemzők szerint a világválságot talán úgy akarják túlélni a pénzintézetek, hogy friss kihelyezésekkel cserélik le kétes kintlévőségeiket.

Óvatosság helyett szórják a pénzt  - a Jutarnji List így foglalja össze azt a sokak szerint váratlan jelenséget, hogy a már Európába is megérkezett pénzügyi válság dacára Horvátországban minden eddiginél könnyebben lehet hitelhez jutni.

A napilap szerint meglepő, hogy amikor közel és távol egyre nehezebb kölcsönt felvenni, hiszen az európai bankok inkább kisebb összegeket helyeznek ki, méghozzá megfontoltan, körültekintően, háromszor leellenőrizve a potenciális adós hátterét, a horvát pénzintézetek sms-ben, levélben és telefon szinte tukmálják klienseikre a pénzt.

Jelenleg több mint 51 milliárd kuna kint lévő szabad felhasználású hitel van Horvátországban - csak az utóbbi egy év alatt 6,5 milliárddal gyarapodott.  A hitelkártyás tartozás - 15 százalékos kamatra - 5,43 milliárd kunányi. Autóvételre például 23 milliárd kuna kölcsönt vettek fel az utóbbi években a horvátok.

Nagyjából 4,5 milliárd kuna rossz adósságot tartanak nyilván, ami az összes igénybe vett hitel, azaz a 119,5 milliárd kuna 3,74 százaléka.

Piaci elemzők szerint már első pillantásra úgy tűnik, nagy rizikót vállalnak a horvát pénzintézetek, amikor könnyítenek a tőkekihelyezési szabályaikon.

Tudni kell, hogy Horvátországban mindenki szinte „rutinból” tartozik. A legtöbb család kölcsönt vett fel ingatlanvásárlásra, lakásfelújításra, autóra, és maximálisan kihasználta a bankoktól kapott hitelkártyák lehetőségeit is.

(A horvát viccek szerint sokan büszkén mutogatják a banki elszámolási papírjaikat, hogy hónapról hónapra nagyobb összeg áll rajta - igaz mínusz előjellel. )

Amikor pedig valaki szorult helyzetbe került valamelyik tartozása miatt: egy újabb kölcsönnel hidalta át a nehézségeit.

Az elemzők tehát arra figyelmeztetnek, hogy a bankok mostani „gesztusa” is erről szólhat. A túlélés pillanatnyi megoldásával azonban még nehezebb helyzetbe sodorják a klienseiket.

Ha valakinek eddig mondjuk egymilliós adóssága volt (34 millió forint), és kamattal meg minden költséggel együtt 1,1 milliót kellett visszafizetnie, annak most felajánlanak 1,5 milliót.

 Igaz magasabb kamatra, és 3 százalékos ügyintézési költséggel, ám egyetlen aláírással viheti pénzt, amiből rendezheti a 1,1 milliós adósságát, és még marad is szabadon elkölthető 400 ezer kunája (13 millió forint).

Az, hogy innentől már közel 1,8 millióval tartozik, azaz 700 ezer kunával többel, mint korábban, esetleg csak jóval később válik világossá a kliens számára.    

Persze a bank szempontjából is igen kockázatos ez a szemfényvesztő haláltánc, bár rövid távon kétség kívül akár még jövedelmezőnek is nevezhető taktika.

A rossz kintlévőségeket visszafizettetik, amivel felszabadítják a kockázati alapjuk egy részét. A mutatóik nemhogy romlanának, inkább javulnak, amiért persze prémium is jár a dolgozóknak.

Kicsit hasonlít mindez a dupla vagy semmi szerencsejátékra, és valószínűleg addig mehet majd, ameddig el nem fogy a kihelyezhető tőke. A mostani friss hitelekből hat hónap vagy egy év múlva ugyanis újra kétes kintlévőség lehet.

A váltó aláíratása a klienseikkel viszont lehetővé teszi a követelések leszámítolását, azaz viszonylag egyszerű eladását. A horvát pénzpiacot ismerők szerint egy-két éven belül árverések sorozata következhet be banki adósságok miatt…

 

Top cikkek