A múlt és a jövő kupolái

Egy idegenforgalmi szakember megfogalmazása szerint Budapesten nem különleges fürdők vannak, hanem valóságos fürdőkülönlegességek. Azok ugyanis elsősorban építészetileg a letűnt korokat idézve ötvözik a régmúltat a jelen fürdőkultúrájával. Hamarosan a fővárosi kínálatot egy olyan komplexum is bővíti, amely minden elemében a XXI. századot képviseli.

Azt mondják, hogy a Rudasban, ahogy a termálvíz a testre, úgy hat a lélekre a látvány és a hangulat. A fürdő legismertebb és egyedülállóan látványos része az a nyolc oszlopon nyugvó, tíz méter átmérőjű kupola, amely alatt a nyolcszögletű medence többnyire törzsvendégekkel van tele. Aki rákapott a Rudasra, az évtizedekig nem tudja nélkülözni sem a vizet, sem a megszokott közösséget. Így nemcsak építészeti emlékeiben, de funkciójában is őrzi az egykori török fürdők hangulatát, még olyan, ma már konzervatívnak tetsző szabályaival is, mint az, hogy 1936 óta a termálfürdőt csak férfiak használhatják.

A Lukács különlegessége is történetében keresendő. A fürdő ugyanis a török hódoltság idején őrlőmalomként üzemelt, és a lőporgyártásban volt jelentősége. A forrásokból feltörő hévizet később ismét a gyógyítás szolgálatába állították, és ennek hasznáról azok a márvány hálatáblák tanúskodnak, amelyek ma is megtekinthetőek a fürdő udvarának a falán.

A Gellért patinás eleganciájával nem csak a hazai vendégeket vonzza. A szecessziós stílusban épült fürdő nemrégiben esett át egy olyan rekonstrukción, amelyen az építőmunkásoknál is többet dolgoztak a restaurátorok. Ők állították helyre a Zsolnay kerámiákkal kirakott fürdőbelsőt, a faszerkezetű öltözőteret és az ólomüveg bevilágítókat, amelyek egyedülállóvá teszik a Gellért atmoszféráját. Ma már régi formájában látogatható az a nemrég átadott, felújított női részleg, amely a második világháborúban kapott találatot, és amelynek helyreállítása évtizedekig késlekedett.

Várhatóan októberben nyitja meg kapuit a Ramada Resort - Aquaworld Budapest komplexum. Az élményfürdő 4200 négyzetméteres területét 72 méter átmérőjű, 5 emelet magasságú, óriási kupola fedi. A fürdőt egyszerre akár 1800 vendég veheti igénybe. A térnek függőhidakkal, tornyokkal és medencékkel körülölelt Angkor-romtemplom kölcsönöz majd szokatlan hangulatot.(S. I.)

Top cikkek