Gyógyító vizek és nedűk a hegyek alján

Évtizedek óta népszerű a gyógyulni és kikapcsolódni vágyó hazai és külföldi vendégek körében a Bogácsi Termálfürdő és a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. Ráadásul kiváló borok is teremnek itt.

A 76 Celsius-fokos termálvíz tette hírnevessé Bogácsot. 2001-ben nyilvánították a vizet gyógyvízzé. Bebizonyosodott: segíti a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek gyógyulását. Három gyógyvizű, a tiszta pancsoló- és úszómedencéje, valamint nyugodt környezete miatt a csendre, kikapcsolódásra, vidéki hangulatra vágyók kedvelt helye. Vonzza a látogatókat a település feletti dombon található hangulatos pincesor is, ahol a tufába vájt borospincékben borkóstolók várják a látogatókat. Bogács az éghajlati adottságai révén kiváló minőséget termelő Bükkaljai Borvidéken van.

A Matyóföld központjában, Mezőkövesd határában épült a "Zsóry", Észak-Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb strandja és egyben gyógyfürdője. A fürdő alapja, a hévízkút 1938-ban létesült. 875 méter mélyből 60 fokos meleg víz tört a felszínre. Szentléleki Zsóry Lajos egykori főszolgabíró engedélyezte, hogy birtokán kőolajkutató fúrást végezzenek. Ott tört fel a termálvíz. A fürdő vizét elsősorban mozgásszervi betegségben szenvedők számára ajánlják az orvosok. Jó eredménnyel használják reumás megbetegedések, ízületi gyulladások - kopások, idegzsába -, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére, de légúti megbetegedések és bőrbetegségek gyógyítására is kiváló.

A területen 9 medence, köztük fedett és szabad gyógymedencék, súlyfürdő és úszómedence található. Legnagyobb létesítménye a kör- és hullámmedence. Számos gyógyászati és rekreációs szolgáltatás várja a látogatókat: iszappakolással, masszázzsal, víz alatti sugármaszszázzsal és súlyfürdővel szolgálják a betegeket. A télen is úszni vágyóknak egy 330 m2-es feszített víztükrű reprezentatív uszoda áll rendelkezésükre. (T. Z. R.)

Top cikkek