Budapest: egész évben nyitva

Fővárosunkat a gyógyvizek teszik elismert fürdővárossá. Nyolc, egész évben nyitva tartó fürdő jelenleg különféle szolgáltatásokkal fogadja a fürdőkultúra rajongóit és a gyógyulást, vagy betegségeikre enyhülést várókat. A fürdőket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. felmérése alapján magasan a legnépszerűbb a hazai vendégek által csak "Szecskaként" emlegetett Széchenyi fürdő. Néhány évvel ezelőtti rekonstrukciója és fejlesztése után a kontinensen is egyedülálló fürdőkomplexummá lett.

Tizennyolc medencéje közül tizenháromban azt a kálcium-magnézium-hidrokarbonátos gyógyvizet használják, amely jelentős fluoridion-tartalmával különleges gyógyító hatású. A főváros szinte valamennyi fürdőjében hasonló összetételű és ásványianyag-tartalmú vizeket alkalmaznak gyógyítási célokra.

A Széchenyi fürdőben szinte minden, fürdőkultúrával kapcsolatos szolgáltatás megtalálható. Nappali kórház keretein belül komplex fizikoterápiás osztály működik, de a fürdő kínál gyógykúraprogramot, egyéni és csoportos gyógytornát, valamint víz alatti tornát. Súlyfürdő, termál-medencefürdő, száraz hőlég- és nedvesgőz-kamrák, zuhanydézsás finn szaunák egészítik ki a lehetőségek sorát. A Szecska különlegessége, hogy wellnessközpontjával a kor igényeit is képes kielégíteni. Ezenkívül a fitnesztermekben zsírégető, súlyzós és alakformáló tornákra, sőt vízi aerobikra is van lehetőség.

Az uszoda és a társas gőz a hét minden napján reggel hat órától este tíz óráig áll a vendégek rendelkezésére, és csak olyan különleges szolgáltatások szünetelnek a hétvégén, mint a szénsavas kádfürdő, a súlyfürdő vagy az iszappakolás. A belépő egész napra 2400 forint, de aki beéri kétórányi kikapcsolódással, annak 2000 forintjába kerül.

A másik, hasonlóan bőséges szolgáltatásokat kínáló fürdő a Gellért, amely mellett egy, a legkényesebb igényeket is kielégítő világszínvonalú szálloda egészíti ki a kikapcsolódás és gyógyulás lehetőségeit. Fürdőjében tizenhárom medence - két pezsgőfürdő, három külső élménymedence és nyolc gyógytermálmedence - várja a vendégeket, akik elsősorban idült ízületi bántalmaikra, gerincmegbetegedéseikre, porckorongsérüléseikre, érszűkületi tünetekre és keringési rendellenességekre találhatnak gyógyírt a Gellért vizeiben. A fürdőben is komplex egészségügyi szolgáltatást kínálnak fizikoterápiás és iszapkezeléssel, gőzkamrákkal, gyógytornával, de elérhetők a szépészeti szolgáltatások is. Az asztmás betegek és a hörghurutban szenvedők viszont az inhalatóriumtól várhatnak enyhülést.

A fürdő hétköznapokon reggel 6 órától este hét óráig, hétvégén pedig délután öt óráig tart nyitva. Munkaszüneti napokon bizonyos szolgáltatások is szünetelnek. A belépő egész napra 2800 forint, míg a termálgőzrészleg szolgáltatásait 3100 forintért lehet igénybe venni. Vannak kedvezményes jegyek is.

A Rudas fürdő hat medencéje közül kedvelt a mindössze 9 négyzetméteres, 42 Celsius-fokos termálvizet tartalmazó, amelyben a többi fürdőtől eltérően jelentős fluoridion-tartalmú radióaktív hévíz várja a vendégeket. Itt is teljes körű fürdőgyógyászati szolgáltatást végeznek a szakemberek. A Rudasban is működik nappali kórház komplex fizikoterápiás részleggel. Az uszoda reggel hattól este hat óráig tart nyitva, kivéve hétvégén, amikor 14 órakor zár. A kádfürdő és a gőz csak munkanapokon érhető el, ez utóbbi reggel hat órától este nyolcig. Egyedülálló szolgáltatás a Rudasban az éjszakai társas, fürdőruhás kikapcsolódás. Erre pénteken és szombaton este tíz órától hajnali négyig van lehetőség, de hétvégén hajnali hattól délután öt óráig is lehet látogatni a Rudast. Az uszoda és a kádas részleg mindkét nem számára igénybe vehető, ám a gőzfürdőt a keddi "hölgynap" kivételével a hét hat napján csak férfiak látogathatják. Az uszodába felnőtteknek 1200 forint a belépő, míg gyerekeknek és nyugdíjasoknak 1000. A termálgőzfürdőbe a belépő időtartamtól függően 1800 és 2200 forint.

A Lukács fürdő népszerű súly- és iszapfürdője rekonstrukció miatt ugyan szünetel, de nyolc medencéje - ebből négy termálmedence 24-40 Celsius-fokos vízzel - a hét minden napján a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére áll. A víz ízületi, gerinc- és porckorong-megbetegedések kezelésére alkalmas, de itt gyógyivókúrára is van lehetőség. Az élménymedencén kívül az úszni vágyó férfiak a 22 fokos, a hölgyek pedig a 26 fokos vizű medencét választhatják. A szekrényes öltőzővel a belépő egész napra 1700 forint. Mind a hét napon hatkor nyit a Lukács, de hétvégén 19 óra helyett délután öt órakor zárnak.

A Dagály fürdőben a tíz medence között két úszómedence, élmény-, hullám- és gyerekmedence, valamint termál- és termál-ülőmedence is van. Itt degeneratív és sérüléses ortopéd elváltozások kezelésére is szakosodtak. A különféle szolgáltatások általában reggel hat és este hét óra között vehetők igénybe egész napra 1700 forintért, de itt is 200-200 forinttal olcsóbb a két-, valamint háromórás fürdés.

Ma már gyógyfürdőként üzemel a Dandár fürdő is. 1978-ig a főváros legnagyobb tisztasági fürdője volt, amelyet előszeretettel használtak azok a városlakók, akik komfort nélküli lakásokban éltek. Jelenleg szinte ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja a Dandár, amit a többi fürdő. Három medencéje között népszerű a társas termál, de szaunát, orvosi gyógymasszázst, lábmasszázst és vízsugaras kezelést is kínálnak. Régi funkcióját némileg megtartotta, így kád- és zuhanyfürdőrészleget is fenntartanak. Hétköznapokon reggel hat és este hét óra között, szombaton viszont csak délig van nyitva, míg vasárnap zárva tart. Ezerforintos, korlátlan időtartamra szóló belépőjével ez Budapest legolcsóbb fürdője. Ennek ellenére, csakúgy, mint a legtöbb gyógyfürdőben, itt is igénybe vehetők a közgyógyellátás után járó és egyéb utalványos kedvezmények.

Top cikkek