Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején. A Dél-Alföldön hegyeket persze azóta sem találunk, ám a lassan kanyargó folyók melletti természetvédelmi területek, a folyóparti városok gyógyfürdői így is remek őszi kirándulási célpontok. .

A Dél-Alföldön immáron annyi nyugat-európai színvonalú fürdőhely várja a betérőket, hogy kevesebb mint egy óra alatt eljutunk egyiktől a másikig. Szegeden az Anna fürdőbe már csak az épület miatt is élmény betérni.

Az 1896-ban, a honfoglalás millenniumára megépített, török jegyeket is magán viselő eklektikus épületegyüttes a fedett terei miatt éppen ősztől tavaszig az igazán vonzó: termál- és élményfürdő, wellnessközpont és gyógyászati részleg egyben. Az orosházi kórház fizioterápiás szakrendelését sem véletlenül költöztették ki néhány éve a Békés megyei város külterületén fekvő Gyopárosfürdőre: a gyógyvízen és gyógyszolgáltatásokon túl a szaunapark, a fürdő melletti tó és a parkerdő azok szervezetét is feltölti energiával, akik nem szorulnak orvosi ellátásra. Ugyanez igaz a gyulai Várfürdőre és annak környékére is. Felüdülést kínálnak a kisebb városok is, a mórahalmi, az algyői vagy a gyógyiszapjáról híres makói fürdő, Kiskunmajsán pedig "aranyló levelek" vagy "izzó galagonya" fantázianéven kétszemélyes és családi őszi csomagokkal várja a látogatókat a Jonathermál gyógyfürdő.

Nem kell sokat kutakodnia annak, aki túraútvonalat keres a térségben. A Kiskunsági Nemzeti Park területén például számos tanösvényt alakítottak ki, Bugacon, a Szelidi-tó környékén vagy Tőserdőn egyaránt találni útbaigazító táblákkal jelölt sétautat, ráadásul a bugaci pásztormúzeum október végéig ugyancsak fogadja a látogatókat. Hasonlóan érdekes célpontokat kínál a Körös-Maros Nemzeti Park is: októberben a Békés megyei Dévaványa és Ecsegfalva között még nyitva a Réhelyi Látogatóközpont, ahol a tájvédelmi kiállítás mellett a birtokon legelésző bivalyok, szürke marhák, túzokok, mangalicák teszik érdekesebbé a kirándulást. Szarvason, a 26 hektáros Anna-ligetben a Körösvölgyi Látogatóközpont várja a túrázókat. Ha már Szarvason vagyunk, nem indulhatunk úgy tovább, hogy nem teszünk egy nagy sétát az országos génbankként is számon tartott híres arborétumban: a Hármas-Körös holtága által körülölelt 82 hektáros területen mintegy ezerhatszáz fa- és cserjefajtát, s több mint kétszázféle kalapos gombát számoltak már össze.

A sík vidéki tájvédelmi körzetek különösen alkalmasak arra, hogy azokat kerékpárral barangoljuk be, biciklit akár a nemzeti parkban is bérelhetünk. Az aktív kirándulást kedvelőknek emellett októberben is kellemes időtöltés lehet valamelyik alföldi lovas tanyán nyeregbe pattanni.

A régió legismertebb nevezetességei - a szegedi dóm, a gyulai vár vagy az ópusztaszeri Feszty-körkép - mellett sok más izgalmas kulturális program adódik a békéscsabai Munkácsy múzeumtól az elmúlt fél évszázadot felidéző hódmezővásárhelyi emlékponton át az ugyancsak vásárhelyi Holokausztmúzeumig. Esténként a békéscsabai Jókai, a kecskeméti Katona József és a szegedi Nemzeti Színház nézőterei egyaránt nyitva állnak az ország távoli pontjairól érkező publikum előtt is.

Utunk során végigehetjük és ihatjuk a dél-alföldi megyéket. Elég a békési szilva- vagy kecskeméti barackpálinkát említeni ahhoz, hogy megjöjjön az étvágyunk. Kecskeméten könnyen találunk

kulturális alibit is a kóstolgatásra: a Pálinka Manufaktúrában megnézhetjük a huszadik század elején épült, ma már ipartörténeti emléknek számító régi pálinkafőzdét. Ha a pálinkákkal megágyaztuk a gyomrot, jöhetnek a gasztronómiai ünnepek, mindenekelőtt természetesen a békéscsabai kolbászfesztivál a hónap végén, de a Tisza melletti halászcsárdákban rendezvényektől függetlenül is megéri megállni.

A sokáig lenézett, a műborok keltette rossz hírnév miatt alulértékelt dél-alföldi borvidékek az utóbbi években kezdenek magukra találni, tavaly az év borásza is a soltvadkerti Frittmann János lett. Bács-Kiskunban a hajós-bajai és a kunsági borvidéken fedezhetünk fel kincseket rejtő családi pincéket, de a csongrádi térségben is rábukkanhatunk rejtett értékekre. Ha hegy nincs is a Dél-Alföldön, a szőlősgazdák hegyközségeiben lévő pincéknek megéri adni egy esélyt.

Interneten a www.pusztaregion.hu oldalon, a Kecskemét környéki rendezvényekről a www.aranyhomok.hu honlapon, a Békés megyei látványosságokról a www.turizmus.bekesmegye.hu portálon található bővebb felvilágosítás.

Top cikkek