A Tisza-tó egész évben vár

A Tisza-tavi régió télen is barátságos, családias környezettel várja a vendégeket. Ilyenkor a nyugodt, csendes téli táj és a kristálytiszta levegő harmóniája váltja fel a nyári zsivajt.

A Tisza-tó télidőben is különleges, hiszen a természet - ha úgy is látszik, hogy alszik - még most is eleven. Ha az ember ilyenkor megy ki a tóhoz és figyelmesen jár-kel, akkor találkozhat a vidrák nyomaival, távolról figyelheti a halászó rétisasokat, a különleges bütykös ásóludakat, kis bukókat és vörösnyakú ludakat, esetleg a kagylócsemegét ropogtató vaddisznókat. Láthatja, ahogy távolabb a pecások a téli lékhorgászat szenvedélyének hódolnak, vagy éppen tanúja lehet annak, ahogy a kitartó horgászok egy-egy gyönyörű csukát zsákmányolnak.

A természetkedvelők kellemes túrákra indulhatnak a gátak koronáin, vagy a keményebb fagyok beköszönte után a jég takaróval borított Tisza-tó világában barangolhatnak.

A egy-egy ilyen túra speciális felszerelést nem igényel, de téli, túrázásra alkalmas ruházat és cipő szükséges. A túravezetők segítségével az általuk ismert útvonalon a Tisza-tó téli hangulatát fedezhetjük fel, s a jégen és a fagyott tó mederben bejárhatjuk akár az egész Poroszlói-medencét.

Őszi horgászat

A vadregényes Tisza-tavi vízi világ minden évszakban felejthetetlen élményt nyújt az ide látogatóknak, legyen az bár a mozgalmas vízi élet kedvelője, a napozó nyaraló, a madár- és növényvilágot tanulmányozó természetbarát vagy a csendet óhajtó horgász. Az ősz kezdetével elvonul a nyári tömeg, és sok pecás számára ekkor kezdődik az igazi szezon, a feledhetetlen Tisza-tavi környezetben, ahol lélekben is visszatérhet az ősi pákászat színhelyeihez.

A lassan hűlő vízben a halak még jól esznek, sőt vannak halfajok, amelyek fő szezonja is ere az időszakra esik. Október végén általában megkezdődik a tározó téli vízszintjének beállítása, a vízeresztés. Az elfogyó víz a halakat a mélyebb részek felé tereli, azonban néhányuk a sekély vízben reked, mely idecsábítja a nagy kócsagok és szürke gémek sokaságát. Novemberben, ha jó az idő, kiválóak a horgászati lehetőségek. A tó gödreiben holtágaiban lehet csukázni, és hatalmas balinok is horogra akadhatnak a Tiszán. Az igazán kitartó pontyozók ilyenkor, a tározóról levonuló pontyok közül jó néhányat megfognak.

Jégtúra, 2008

2008-ban már harmadik alkalommal várják a Tisza-tóhoz egy kellemes téli kirándulásra a túrázás szerelmeseit, a Tisza-tó eldugott, nyáron bejárhatatlan részeit felfedezni kívánó érdeklődőket. Most is nagyon érdekes túraútvonalat állítottak össze, s a 33-as főúttól délre eső területrészen a Tisza és a Kis-Tisza szegletében barangoltuk be az erdőkkel borított szigeteket, a köztük lévő nádas, gyékényes laposokat és a Tisza-part hangulatos szakaszait. A túra erdészeti jellegű földutakon, gyalogos ösvényeken vezetett végig. Fontos az időjáráshoz alkalmazkodó ruházat, a "sárálló" lábbeli és az itt-ott növényzet közötti bujkálást is elviselő kabát. A túra lebonyolítását képzett túravezetők segítik, akiktől sok érdekességet is meg lehet tudni a Tisza-tóról a túra során. A túra távja: 12-16 km.

Top cikkek