Daruünnep, szilvamasszázs

Ősszel, amikor nyálkásabb az idő, reggelente gyakran köd borul a fákra, és nem serkent kirándulásra a harapós idő - nos, ilyenkor a termálvíz semmihez sem hasonlítható, megnyugtató illata, a párás, aromaillatokkal teli levegő, a víz kellemes csobogása, egy jó, olajos masszázs, a benti meleg az igazi. Vízben "ejtőzve" könnyed a mozgás, elernyednek a fáradt izmok, lazíthat a megterhelt gerinc, s a kopott porcokról is megfeledkezhetünk.

Hatványozottan igaz ez a gyógyvizekre, hiszen a bennük rejlő ásványi anyagok a meleg hatására kitágult bőr pólusain keresztül felszívódva fejtik ki további, jótékony hatásukat. A vérkeringésbe bekerülve javítják az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, és gyógyító folyamatokat indítanak szervezetünkben.

Az észak-alföldi régió a hűvösebb időkre is kellemes időtöltést kínál a kikapcsolódni, feltöltődni vágyóknak, akik közel harminc termálvizes fürdő közül válogathatnak itt. Ezek legtöbbje alkalmas a reumatikus és mozgásszervi problémák, nőgyógyászati betegségek tüneteinek enyhítésére, de olyan is akad köztük, amelyek a kisebb bőrgyógyászati bajokat orvosolják. S miközben a felnőttek a meleg termálvízben ejtőznek, a gyerekek is megtalálják a maguk időtöltését.

Az ország első fedett mediterrán élményfürdői között jegyzik a debreceni Nagyerdőben található, négy és fél hektáron elterülő Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpontot, amelyben közel negyvenféle, a gyógyvízre épülő kezelés vehető igénybe, szakorvosi ellenőrzéssel. Az egész évben nyitva tartó komplexum különlegessége, hogy a trópusi növényeknek köszönhetően az egész fürdő dél-tengeri hangulatot idéz. A szabolcsi "főváros", Nyíregyháza egyik legszebb részén, a település "tüdejeként" is emlegetett Sóstói-erdőben található a 46 hektáros üdülőhely, Sóstógyógyfürdő. Az itteni Aquarius Élményfürdő három éve nyitotta meg kapuit: a fedett csarnokokban egész évben biztosítják a termálvízre és természetes gyógymódokra alapozott prevenciós, egészségmegőrzési és wellness-szolgáltatásokat. Vásárosnaményban, a Kraszna folyó partján fekvő Szilva Termál- és Wellnessfürdő alkáli-hidrogénkarbonátos termálvize 700 m mélyről tör a felszínre - a fedett medencetérből itt egy átjáró vezet ki a kültéri élménymedencébe, így napos időben mindkét fürdő élvezhető. E fürdő különlegességét a szilvamotívum adja: a tervek szerint lesz itt szilvaillatú szauna és masszázs, e gyümölccsel kapcsolatos kulturális és szórakoztató rendezvényeket tartanak, s a büfé kínálatából sem hiányoznak majd a szilvás ételek és italok. Vásárosnamény a "Naménytől Naményig" tartó Nagyszilvaút útvonal kezdő- és végállomása is, innen ered a fürdő elnevezése.

Az észak-alföldi régió ősszel - egészen november végéig - számos kedvező ajánlattal várja az üdülni és pihenni vágyó vendégeket. Aki ebben az időszakban vasárnaptól csütörtökig foglal szobát az akcióban részt vevő szálláshelyek bármelyikében, annak még egy éjszakát biztosítanak térítésmentesen. Az akcióhoz csatlakozó szolgáltatók megtalálhatók a www.eszakalfoldi.hu honlapon.

Az észak-alföldi régióban ősszel gazdag programkínálat várja az ideérkezőket, így a fürdő- és wellness mellett művészeti, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvények színesíthetik a pihenést. Október 3-tól 5-ig tart a Debreceni Őszi Autókiállítás, 7-én kezdődik az Őszi Művészeti Hetek sorozat Szolnokon, október 11-én pedig "Kender- és málénap" lesz a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfaluban. A Hortobágyon október 18-án daruünnepet, november 29-én pásztoradventet tartanak, de látogatható az itteni kézművesudvar, pásztormúzeum, a térség páratlan madárvilágát pedig fogatos megfigyelőtúrán mutatják be. A Tiszazug gyöngyszeme a Tiszakürti Arborétum, amelyben európai hírű a kétezer fajt, tízezer növényt képviselő kaktuszgyűjtemény. A kert főbb értékeit az "öregkerti" részen található famatuzsálemek adják, elsősorban a kocsányos tölgyek, platánok, bíbor tölgy, vörös tölgyek.
 
Idén ötvenéves az ország első, vidéki állatkertje, a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje. "Noé bárkájaként" is emlegetik, mivel olyan veszélyeztetett fajok megmentését segíti, mint a fehér kezű gibbon, a kínai leopárd vagy a szibériai tigris. A nyíregyházi állatpark különlegessége, hogy itt született először afrikai elefánt. A dinamikusan fejlődő park mindig újabb látnivalókkal várja a közönséget: idén húsvétkor például Dél-Amerika növény- és állatvilágát illusztráló házzal bővült. A Nyíregyháza-sóstói Múzeumfalu az ország egyik legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma. A skanzen különlegessége, hogy egy-egy lakóházban bizonyos házimunkák, például a kenyérsütés vagy a kenderfeldolgozás jellegzetes eszközei és munkafolyamatai is megtekinthetők. A szatócsbolt, a kocsma és a templom eredeti funkciójában működik: utóbbiban esküvőket és keresztelőket is szoktak tartani.

Top cikkek