Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem. A dél-balatoni térségben a fővároshoz legközelebbi, minősített termálfürdő Nagyberényben található. Nagyberény termálkútjaiból szállítják a vizet Siófok több négycsillagos szállodájába is, amelyekben wellness-szolgáltatásokkal is kényeztetik a vendégeket.

A város pár éve megépült attrakciója a római császárról elnevezett és a római fürdők hangulatát idéző Galerius Élményfürdő és Wellness Központ, ahol a termálmedencét szintén nagyberényi vízzel töltik fel. A közel 650 négyzetméternyi vízfelületű létesítményben egyebek közt gyermek-, élménymedence, csúszda, pezsgőfürdő, finn szauna, fény- és aromaterápiás szauna, gőzkabin és pezsgőfürdő is várja a vendégeket. Az árakról és kedvezményekről a www.galerius-furdo.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.

Néhány háromcsillagos hotel is kínál fürdési, úszási lehetőségeket és wellness-szolgáltatásokat. Ilyen például a zamárdi Familia Hotel, vagy a szemesi Hotel Szinbád. Balatonföldvártól délre jó negyven kilométerre található a nemzetközi hírű igali gyógyfürdő, amelynek 651 méter mélyből feltörő gyógyvize sokféle bántalom enyhítésére, kezelésére jó.

Balatonbogláron az Urányi János Sport- és Szabadidőközpont kínál többféle kikacsolódási lehetőségeket uszodájával, sportpályáival, konditermével, amiről részleteket a www.uranyi.hu honlapról lehet megtudni. Fonyódtól pár kilométerre található, de csak földúton, vagy nagyot kerülve, Buzsák felől megközelíthető Csisztafürdő. A retró hangulatú, október végéig nyitva tartó létesítmény 42 fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvizének évtizedek óta lelkes viszszatérő vendégköre van távoli országokból is.

A balatoni személyhajók október ötödikéig járnak, sétahajókázásra pedig már csak Keszthelyről indulva van lehetőség október végéig, de a vitorlázni vágyóknak továbbra is rendelkezésükre állnak hajókölcsönzők és a kikötők szolgáltatásai. A horgászok nemcsak a Balatonban, hanem a délparti horgásztavakon is élhetnek szenvedélyüknek, és részt vehetnek a szeptember 27-i első Nagy-Balatoni Horgászversenyen, amit a tó több településén és helyszínén egy időben rendez meg a Balatoni Halászati Zrt.

Remek és egyre népszerűbb kikapcsolódási lehetőség a 210 km-es balatoni bringakörúton végigtekerni, amit érdemes több nap alatt teljesíteni, hogy jusson idő a természeti értékek élvezetére. A térség lóháton bebarangolva is felejthetetlen élményt nyújt. A lovasturizmus kínálatában a többnapos csillagtúrától a vadászlovagláson át a fogatos borospince látogatásig sokféle programból lehet válogatni. Az egyik legnagyobb és legimpozánsabb dél-balatoni lovascentrum Balatonlelle-Rádpusztán található, ahol hamisítatlan magyaros hangulat és jó konyha várja a betérőket. Érdemes felkeresni Szántódtól délre, a világvégi kis faluban, Bonnyán található Somogy Kertjét. Ez egy olyan üdülőfalu, amely megőrizve a falusi romantikát nyújt többféle sportolási, szórakozási lehetőséget, vagy ha kell kényelmet, szaunával, szabadtéri jacuzzival és más wellnesslehetőségekkel.

Ha már ősz, ne hagyjuk ki a szüreti mulatságokat! Szeptember 27-én Balatonkeresztúron és Buzsákon, október 4-én Balatonszemesen és Balatonszentgyörgyön rendeznek szüreti felvonulást, bált.

Pannónia legszebb tájainak egyike a Dél-balatoni Borvidék, ahol már a kelták és a rómaiak is szőlőt termesztettek és bort készítettek. Napjainkban tizenhat hegyközség területén több ezer gazda termel szőlőt, és neves családi pincészetek színesítik a borvidék kínálatát. Igen élvezetes programnak kínálkozik az itteni borút 23 minősített állomásának tüzetesebb megismerése, amely Siófoktól indulva, Földváron, Lellén, Bogláron, Szőlőgyörökön és Kislakon, Öreglakon át vezet Kéthely felé. (részeltek és elérhetőségek a www.dbb.hu honlapon) A remek pincészetekből csak kóstolóként említjük a tradicionális borászoknak számító Bujdosó családét, akik a Hunyadi család egykori balatonszemesi birtokán egy barokk korból fennmaradt pincében alakították ki a vidék egyik legnagyobb borozóját és éttermét. Náluk megtekinthető a régi borászat eszközgyűjteménye is, a borkóstolásokhoz pedig kemencében sült specialitásokat is ajánlanak.

Gasztronómiai élményeket és egyéb kalandokat ígér október 10. és 12. között a siófoki Tojásfesztivál, vagy az október 11-12-i boglári Töklámpás Fesztivál a Tökéletes tökételek sütő-főző versenye is.

A Balaton északkeleti csücskében fekvő Balatonfűzfő talán leghíresebb létesítménye a térség lakossága és a sportolók által kedvelt Balaton uszoda, amely elvileg egész évben nyitva tart, de lapzártánkkor éppen gőzellátási gondok miatt nem üzemelt. (Az ígéretek szerint a problémát napokon belül elhárítják.) A füredi Annagora Aquapark májusig bezárt, így a környéken vízre vágyók a helyi szívkórház délelőttönként nyilvánosan üzemelő uszodájában tempózhatnak.
 
Az északi part turistái ezen kívül néhány szálloda medencéit, wellness-szolgáltatásait élvezhetik, vagy a közeli városok tanuszodáit kereshetik fel az őszi-téli szezonban. A Balaton nyugati vonzáskörzetében kedvezőbb a kínálat, több nagy, nemzetközi hírű fürdő között is válogathatunk, amelyek gyógyhatásairól érdemes a létesítmények honlapjain tájékozódni.
 
A Keszthelytől pár kilométerre fekvő Hévízi Gyógytó (www.heviz.hu) a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amelynek gazdag ásványianyag-tartalmú forrása egy 38 m mélyen található barlangban fakad. Hűvösebb őszi reggeleken a tavat könnyű pára borítja, meggátolva a víz lehűlését, ami ezért télen sem csökken 22 fok alá. (T. T.)

Top cikkek