Korosztályos szállodák

A hasonlóságok ellenére se tévesszük össze a wellness-szállodát a gyógyszállóval! A gyógyszállókat jellemzően betegek, főként mozgásszervi betegségben szenvedő, jobbára idős emberek látogatják, akiket két-három hetes kúrák keretében orvosi gyógymódokkal kezelnek. Ellentétben a wellnesshotelekkel, amelyek törzsközönsége orvosi kezelésre nem szorul, de jó egészségi állapota megőrzéséért szívesen vesz részt wellnessprogramokban.

A gyógyszállók egyes szolgáltatásait támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a wellness költségeihez csak a magánbiztosítók járulnak hozzá. Az üdülési csekkeket mind a gyógy-, mind a wellnesshotelek többségében elfogadják. Sok közös vonása van a fitnesznek és a wellnessnek is. Módszereik hasonlóak, olykor át is fedik egymást. A jó wellnessprogram nem nélkülözheti a testmozgást, a sportolást, és megfordítva: a fitnesz - amely jó erőnlétre, egészséges életmódra és esztétikus külsőre törekszik -, kontrollálja a testsúlyt, használja a szaunát, a szoláriumot, alkalmazza a méregtelenítést és így tovább.

Szakértőnk, Ruszinkó Ádám orvos, főiskolai docens úgy tudja, több hoteltulajdonos készül rá, illetve kezdő szállodavállalkozó tervezi, hogy csatlakozik a legújabb irányzathoz, a medical wellnesshez, vagyis orvos alkalmazásával igyekszik programozottabbá tenni és magasabb szintre emelni a wellness-szolgáltatást. Lesznek olyan szállodások is, akik a sportot állítják a programok középpontjába. A vízpartiak ehhez kölcsönözhetnek a szállóvendégeknek csónakot, szörföt, vitorlást, fakutyát, jégvitorlást, másutt egyéb sporteszközöket, mindenekelőtt kerékpárokat. (G. Zs.)

A specializálódás egy másik iránya a családokra koncentrál. Megannyi szálló hirdeti magáról, hogy családbarát, de Ruszinkó szerint ahhoz nem elég egy etetőszéket betenni az étterembe. A jelzőt ő annak a hotelnek adná, amelyikben van gyerekvécé és pelenkázó, a kertben játszótér, az étteremben gyerekadag, a fürdőben gyermekmedence, a szobákban mikrohullámú készülék a bébiétel melegítéséhez. Nem véletlenül lett országszerte ismert egy alsópáhoki szálloda, amely profi módon ötvözi a wellnesst és a családbarátságot.

Top cikkek