Ahol az Atlanti-óceán találkozik a Balti-tengerrel

A fapados járatok korában ma már nem luxus a skandináviai utazás. Ha időben leköti az ember az utazást, oda-vissza megúszhat egy Budapest- Koppenhága-jegyet akár 5000-6000 forintból is. Landolás után pedig érdemes "Öresud-runt" jegyet váltani, ez érvényes Dél-Svédországban és Kelet-Dániában vonatra, távolsági buszokra, helyi járatokra egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy a múzeumi belépőkre és egyéb rendezvényekre is komoly kedvezményekre jogosít a jegy.

Koppenhága elképesztő csücske Európának! Gyönyörű fekvése, szép épületei, a történelmi kulisszában nyüzsgő szabadelvű és barátságos dánok kavalkádja remek élményt ígér.

Amit látni kell: 1. a királyi palota a madárfészekkucsmát, elöltöltős puskát, uzsonnatáskának látszó, lakk tölténytáskát viselő testőrség őrségváltásával; 2. a belvárosi kikötő kijáratánál üldögélő, kicsiny hableány; 3. megnézhetjük a NATO-hadikikötőt is cirkálókkal, tengeralattjáróval, ahol látható a dán királynő csodás, XIX. századi hófehér-arany gőzjachtja is.

Remek ötlet a város nevezetességeit nyitott kis vízibuszról megnézni, és nem szabad kihagyni Christianiát, a "szabad hippivárost" sem, ahol a marihuána és a hasis (de csakis ezek) fogyasztása engedélyezett. Az egy négyzetkilométernyi terület "építészete", saját kikötője különleges élményt ígér, de vehetünk itt csodás, eredeti, grönlandi eszkimópulóvereket, -sapkákat is.

Esti programként jó ötlet a Tivoliba látogatni, ami nemcsak vidámpark, hanem vérbeli szórakoztató-központ is. (Aki Koppenhágába készül, előre tervezhet, ha az interneten bemegy a copenhagen.com oldalra, és ott kinyitja a copenhagen city guide oldalakat.)

A városból észak felé indulva jutunk el a világ egyik legszebb és legérdekesebb modern kori művészeti múzeumába, a Lousianába. Folytatva az utat, Helsingörbe érünk, ahol Hamlet várának megtekintése a "kötelező" feladat. Érdekes élmény a városka kikötője, ahonnan szinte fillérekért átmehetünk komppal a svédországi Helsingborgba.

A svéd oldalon aztán se szeri, se száma a szép kis városoknak. Landskrona, Malmö, Trelleborg, Ystad, Lund ősi belvárosaiban tett sétánk felér egy időutazással. Különben minden városnak van saját weboldala (www.[városnév].se), ahol megtervezhető a kirándulás minden részlete. Ezek az oldalak több nyelven olvashatók és interaktívak, tehát például szállás is foglalható rajtuk.

Dániába Malmőn keresztül vonattal a legérdekesebb viszszatérni, mert így a két országot elválasztó szoros fölött a híres Öresund-hídon haladunk át.

A turistákat mindkét országban remekül szervezett tájékoztató rendszerek fogadják, eltévedni művészet. A dánok roppant közvetlenek, a svédek kicsit tartózkodóbbak, de ők is segítőkészek. Angolul mindenki jól tud, de sokan beszélik a németet, a franciát és a spanyolt is.

Figyelem! Mindkét ország megtartotta nemzeti valutáját, a koronát, és az eurót nem mindenhol veszik szívesen, tehát ajánlatos dán, illetve svéd koronát váltani. Különben a legkisebb boltokban is lehet kártyával fizetni, Skandináviában ez a legmegszokottabb fizetési mód akár egy kiló kenyérért is.

Az árak Dániában magasabbak, mint Svédországban. A szállodai árak 350 koronáról (8200, illetve 7400 forint) indulnak, míg például Koppenhágában 7o dán koronát (2100 Ft) is elkérhetnek egy hamburgerért, ugyanez Svédországban 25 svéd koronába (625 Ft) kerül.

Top cikkek