Dubrovnikban ingyen kagylóvacsorával ünnepelnek

Borkóstolás, középkori hajók csatája, hegymászás, koncertek, fotókiállítások, és tánc - szinte nincs olyan pontja az Adriának, ahol ne emlékeznének meg ma a Turizmus Világnapjáról. Tuzlában különleges gyógyvízesést építettek a sós forrásokra.

 

Szeptember 27. huszonnyolc éve a turizmus ünnepe világszerte. Azért pont ez a nap, mert az ENSZ World Tourism Organization (UNWTO) szervezetének alapszabályát tíz évvel korábban épp ekkor fogadták el. A ma immár tehát 38 esztendős turisztikai világszervezet szakemberei az idén a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetnek.

Új honlapjukon ezentúl folyamatosan tájékoztatnak azokról az akciókról, eseményekről, amelyek az extrém időjárás turizmusra gyakorolt hatásaival foglalkoznak.

Illetve arról is: vajon a világ népszerű üdülőhelyei hogyan őrizhetik meg a természeti kincseiket a jövő generációi számára.

Az Adria mentén számos fesztivállal, és különleges programmal ünnepelnek ma, Dubrovnikban például középkori hajó csatáznak az óváros körül, este pedig ingyen lehet kagylót enni a legtöbb belvárosi étteremben.

A pulai Akváriumban egész napos program foglalkozik a tenger élővilágának bemutatásával, és védelmével.

Horvátország egyébként 1993 óta tagja UNWTO-nak. Turisztikai szakminisztere, Damir Bajs arról beszélt most újságíróknak, hogy az adriai térséget szerencsére nem  fenyegetik özönvizek, és olyan katasztrófák, amelyek elriasztanák az utazókat.

A tenger szennyezése, így elsősorban az olajszállító tankerek környezetpusztítása ellen azonban tenni kell.

"Legyünk jó vendéglátók, mutassunk példát a hozzánk érkezőknek, azaz tartsuk tisztán, és óvjuk meg a természeti kincseket. Ha pedig mi utazunk el valahova, legyünk jó vendégek, akik tisztelik a természeti értékeket" - fogalmazott a horvát miniszter.

A szomszédos Szlovéniában Pirán lesz az egyik világnapi központ, ahol a környéken termelt javakat - olívaolajtól a sonkáig - lehet végigkóstolni, sok zenével, tánccal. Aki kirándulna, hegyet mászna, az Bohinjba igyekezzen ezen a hétvégén, aki pedig bort kóstolna, Mariborba. 

Boszinában igazi szenzációval készültek a világnapra: Tuzlában megnyitották azt a mesterséges vízesést, amelyet a Panonsko jezero és környező sós források vize táplál majd. Két medencéjében fürdeni is lehet, a környező sétautakat pedig a gyógyító, sós levegő miatt tüdőbetegeknek különösen ajánlják.

 

Top cikkek