DNS-mintával tetten ért olasz kutyák

Ellopott telefonvonalak, taxivá minősült tűzoltóautó, névvita Zadarban, és piacon a félédes isztriai rózsa. Eláruljuk azt is, hogyan alhat Nick Nolte ágyában - kis hírek az Adriáról.

Krešimir Ćosićról, a jugoszláv idők legendás horvát kosárlabdázójáról, vagy valamelyik szponzorcégről nevezzék-e el az új, 8000 férőhelyes stadionjukat - ez foglalkoztatja most például a zadariakat.

Utóbbi megoldás több pénzt hozna a konyhára, ám a szurkolótábor kiáll amellett, hogy a 13 évvel ezelőtt Amerikában elhunyt egykori horvát szövetségi kapitány legyen inkább a névadó.

Šibenikben Željko Rajčić Krpan esete a beszédtéma. A férfi hajnalig mulatott a minap egy kávézóban, ám onnan nem volt kedve hazasétálni a 15 kilométerre lévő otthonába. Így feltárcsázta a tűzoltóságot azzal, hogy most értesítették a falujából: ég a háza. Mentés előtt ugyan vegyék már fel őt a kávézó előtt, majd mutatja az utat.

A helyszínen aztán tűz helyett Krpan édesanyja fogadta őket, igen haragosan, hiszen - ahogy a falu lakosainak többségét - a sziréna hangja ébresztette fel álmából. A tűzoltók nem jelentették fel a trükkös fiatalembert, sőt, még egy hajnali kávét is elfogadtak tőle.

Čepinben, az Eszéktől 10 kilométerre lévő kis településen hirtelen megugrottak a telefonszámlák. Több mint száz családnak az átlagosan megszokott 200 helyett 1600 kunát kellett váratlanul befizetnie. A legtöbben először a gyereküket vették elő, vajon nem ő telefonálgatott-e valahova ennyiért.

Ám hamar kiderült, hogy egész utcákat érint a probléma. A részletes számlákról az látszik, hogy egy interaktív telefonközpontot ért el a „kölcsön vett” vonalakról valaki. (A szolgáltatás jelszóval vehető igénybe, és meghatározott összegért cserébe egyszerre például több ezer sms-t, lehet kiküldeni a központon keresztül.)

A rendőrség egyelőre tanácstalan a vonallopás módját illetően.   

 Dubrovnikban most harmadáron lehet lakni luxusszállókban. A Hotel Palace-ban például „csak” 2346 euró, azaz félmillió forint 7 napra egy kétágyas szoba, amiért főszezonban 1,5 millió forintot kell kifizetni.

A hotelban legutóbb például Nick Nolte amerikai színész vendégeskedett, a reklám szerint az általa használt ágyba is kedvezményesen lehet belefeküdni.  

Az Adria északi részén a Cattunar család - Isztria leghíresebb bortermelői közé tartoznak -, új desszertbort mutatott be. A félédes, 14,5 százalékos alkoholfokú nedűt Isztria rózsája névre keresztelték el. A boltokban nem érdemes keresni, csak rendelésre szállítanak, mivel limitált mennyiséget palackoznak belőle.

Végül egy olasz hír: A 45 ezres, Torinóhoz közeli Vercelliben DNS-minta adására köteleznek át minden regisztrált kutyát. A polgármester úgy döntött ugyanis, hogy a legmodernebb eszközöket is igénybe veszi a városka tisztántartása érdekében.

Ha elhagyott kutyaürüléket találnak, elemzésnek vetik alá, amennyiben pedig a számítógépes nyilvántartásból kiderül, hogy ki a „tettes” gazdája, igen borsos büntetést postáznak majd neki.

 

Top cikkek