Vir: karnyújtásnyira a 21. századtól

A zadari kórházban eddig vir-szindrómaként jegyezték a szennyezett víz okozta betegségeket. A törvénytelen építkezések paradicsomaként elhíresült horvát szigeten végre elkezdődik a csatornázás. Feltéve, hogy a nemrég legalizált ingatlanok tulajdonosai, köztük magyarok is, kinyitják a pénztárcájukat.

Átlagosan több mint 50 ezren tartózkodnak a nyári hónapokban Viren, ahol eredetileg egy-kétezer lakosra méretezték a csatornarendszert. Közel 10 ezer új házban nincs szennyvízcsatorna és vízvezeték.

A többség ásott kutakat használ, amelyek vize keveredik a derítőkből kifolyó lével, így Zadarban már rutinosan kezelik a vir-szindrómának elnevezett hasmenéses, lázas, kiütéses fertőzéseket. 

Öt-hat év múlva mindez már a múlté lesz, ígéri most a Večernji Listben Kristijan Kapović, viri polgármester, aki bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új csatornarendszer és vízvezeték építése a településen, amivel végre 21. századi körülményeket sikerül majd teremteni.

Első körben 49 millió kunát kell előteremteni rá, ennek harmadát a helyi önkormányzat fizeti, főleg hitelből, a maradék kétharmadot pedig az államkasszából utalják át.

Összesen 400 millió kuna kellene azonban a teljes közművesítésre, így a testület döntése szerint az engedély nélkül épített, ám a rendezési terv elfogadása óta folyamatosan legalizált házak tulajdonosainak - köztük sok magyar van - is bele kell nyúlniuk a zsebükbe. (Az előzmények itt olvashatók. )

Legalább 150 millió kunát (5 milliárd forintot) próbál begyűjteni tőlük az önkormányzat, ami 500 ezer forintnyi összeg lehet ingatlanonként. De hogy kinek mennyit, és milyen ütemezésben kell fizetnie, egyelőre még nem ismert. 

Ezt a hozzájárulást úgy kell felfogni, mint befektetést a jövőbe, mondja a polgármester, aki szerint a csatornázás Vir városi rangra emelkedését is lehetővé teszi majd.

Top cikkek