Youth hostel - nem csak fiataloknak

Kerestem ötven centet Hawaiin. Mindössze annyit kellett tennem érte, hogy fölmostam egy rövid folyosót, és a mellékhelyiségekben elhelyeztem pár tekercs vécépapírt. Az eset a híres honolului Waikiki Beach egyik youth hosteljében történt, ahol lakóként e csekély munkát - miként a többi lakónak másféléket - el kellett végeznem. Bár az idei európai szezon lassan lejár, és az ifjúsági szállók jó része télre bezár kontinensünkön, másutt a világban e pillanatokban is fiatalok tízezrei keresik a házikóval, fenyőfával és az YH betűkkel szimbolizált olcsó szállásokat.

A Hostelling International kereken 80 országban közel 5000 szállót tömörít. A szállók színvonala, felszereltsége, szolgáltatásai, rendszabályai nagyon eltérőek. Közös jellemzőjük a "dorm room", vagyis a többágyas szoba, melynek befogadóképessége 4-től szinte a végtelenig terjed. (Az ausztráliai Ayers Rocknál aludtam olyan helyiségben, melyen ötvenedmagammal osztoztam, háromszintes ágyakon.) Akad viszont olyan YH is, melyben kialakítottak egy-két családi vagy kétágyas szobát is. Az sem ritka, hogy a fiúkat és lányokat "koedukáltan" helyezik el. Sosem felejtem el a japán lánynak a rémült arcát, aki azt hitte, eltévedt, amikor belépett az új-zélandi Auckland egyik hosteljének szobájába, melyben már ketten voltunk fiúk. (Nyugi, mondtuk, alighanem jönnek még hárman. Később kissé feloldódott, bár ruhástul aludt.)

Info

A YH-k árai, helytől függően, 10-20 euró közöttiek, igazolvánnyal 10-15 százalék engedményt kaphatunk, de anélkül is igénybe vehetjük a hosteleket.
Az egy évre érvényes igazolvány nálunk kb. 2500 forintért (fénykép kell) a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségénél váltható ki (Budapest VII., Almássy tér 6., vagy V., Molnár u. 3.).
Érdemes felkeresni a www.youthhostels.hu honlapot. A külföldi szálláshelyeket az interneten könnyen megtaláljuk, főszezonban, különösen nagyvárosokban, érdemes előre helyet foglalni.

A magánélet nyugalmát a lakók kétségkívül nem élvezhetik, és az ember hamar rájön, hogy a művelt Nyugat fiainak zoknija is irgalmatlanul büdös tud lenni. Hogy aztán a horkolásról, alkalmi lopásokról (ez nagyon ritka - hátizsákos a hátizsákosnak nem vájja ki a szemét), duhajkodásokról, iskolás csoportok zajos inváziójáról stb. ne is beszéljünk. Több helyen tilos az alkoholfogyasztás, a dohányzás és 10-11 tájban záróra is van, a be- és kijelentkezés általában déli 12 óra. Ausztráliában és Új-Zélandon a YH-k neve Backpackers' Hotel (hátizsákos szálló), és színvonalasabbak a világátlagnál. Sőt, ott némely alacsonyabb kategóriájú hotel külön szobá(ka)t tart fenn kispénzű vendégeknek, 4-6 ággyal.

A YH-kben van közös konyha, teljes felszereléssel, hűtőgépekkel, ki-ki főzhet magának (esetenként szerény kontinentális reggeli is benne foglaltatik az árban, másutt külön fizetendő), használhatja a mosógépeket, az internetet, a széfet vagy csomagmegőrző automatát. Néhány helyen elvárják, hogy a lakó besegítsen a reggeli takarításba. A YH-k nagy előnye, hogy az alkalmazottaktól, a többi vendégtől és a fali hirdetőtáblákról rengeteg információt kaphatunk a környékbeli kirándulási, utazási, étkezési, kulturális lehetőségekről. Bár a hostelek elvileg ifjúságiak, nincs felső korhatár. A Grand Canyon előszobájának számító arizonai Flagstaffban például egy 67 éves hobó is volt szobatársam, s még gondoltam is, jól jöhet még e tapasztalat, ha már magam is magam mögött tudom az ifjúságot.

Top cikkek