Lillafüred: sziklák, vizek, barlangok

Dübörgő vízesés, sejtelmes barlangok, meredek sziklafalak, fickándozó pisztrángok, ipari műemlék és nagyon jó levegő várja a Lillafüredre látogatókat. A közúton közlekedők Eger vagy Miskolc irányából közelíthetik meg ezt a csodálatos bükki tájat, ahol kis területen nagyon sok a látnivaló. Borsod fővárosa felől haladva bal kézről láthatjuk a diósgyőri vár bástyáit, amit érdemes közelről is megszemlélni.

A nyári időszakban számos rendezvénynek ad helyet a királynők egykori erődítménye. Ha beteltünk történelmünk eme szeletének a látványával, folytassuk utunkat Bánkút irányába. A Csanyik-völgy egykor ifjúsági összejövetelek helyszíne is volt, most viszont komoly értéket képviselő állatkert üzemel a területen.

Ha ezt is meglátogattuk, következő megállónk a Diósgyőri Papírgyár múzeuma. Ebben az üzemben készülnek hazánkban a biztonsági alap- és nyomópapírok, azokból pedig a bankjegyek, okmányok, utalványok, csekkek, és több olyan termék, amelybe be kell építeni a biztonsági jelzéseket. A gyár fennállásának 220. évfordulóján, 2002-ben múzeumot létesítettek, ahol a papír feltalálásától nyomon követhető a technológia a legmodernebb gyártási eljárásig, sőt korabeli eszközök széles skáláját is bemutatják a látogatóknak.

Info

Elérhetőség: Eger-Répáshuta- Miskolc útvonalon Szállás: Palotaszálló: 3 nap 2 éjszaka/2 fő 68 400 Ft, ami félpanzió, szauna, uszoda, pezsgőfürdő és más szolgáltatás igénybevételét is tartalmazza Telefon: 06 (1) 801-2700 e-mail: www.szallodacentrum.hu

Felsőhámornál függőleges sziklafal húzódik párhuzamosan az úttal, amelyen szinte mindig lógnak sziklamászók. Jó hazai gyakorlópálya ez, ahol januárban a jégmászást is ki lehet próbálni. Hamarosan láthatóvá válnak a neoreneszánsz építészeti stílust képviselő Palotaszálló tornyai, amely épület 1927-1930 között Lux Kálmán építész irányításával készült el. Többteraszos függőkertje alatt találjuk az Anna-barlangot és hazánk legnagyobb, húsz méter magas vízesését. Szembe vele a 10,4 hektár területű Hámori-tó csillog, amelyen lehet csónakázni és evezni, halállományából pedig kiemelkedik a legnemesebb fajta, a pisztráng. Az elmúlt évben megnőtt az értékes hal fogásának a lehetősége, mert a Garadna-patakot egy nyári zápor úgy megduzzasztotta, hogy az elmosta a vízfolyás által táplált pisztrángtelepet. A haltenyészet tulajdonosa, Hoitsy György elvégezte a helyreállítást, és a telepen, illetve a közeli halsütödében szerdától vasárnapig kapható a szálkamentes, ízletes friss és füstölt pisztráng. Ha már ott járunk, ki ne felejtsük a látnivalók közül az újmassai őskohót, mert ez az ipari műemlék 1813-1871 között a diósgyőri vasgyárban működött. Visszafelé jövet megkerüljük a tavat, hogy eljussunk az István cseppkőbarlangba, amely 710 méter hosszú, és számos állatfaj él benne. Onnan már a Bükk-fennsík is elérhető közelségben van, de szakítsunk időt egy legendára is. A Molnár- szikla tetején áll egy fakereszt, ahonnan a néphit szerint egy szegény molnárlegény és egy gazdag molnárlány ugrott le, mert nem lehettek egymásé. Jókai viszont úgy tudta, hogy egy idős molnár rájött, hogy csalja a felesége, és szégyenében vetette magát a mélybe. Egy biztos: mindkét történetben szerepet játszottak a nők.

Ki ne felejtsük az Egererdő Zrt. által működtetett erdei kisvasutat, ahol a szerelvények Diósgyőr és Garadna között, csodálatos erdei környezetben szállítják a vonatozni vágyókat - hazánk egyik legszebb vonalán. A fárasztó nap után - enynyi látnivaló biztosan nem fért bele egyetlen 24 órába - választhatjuk a helybeli, színvonalas szállodák által kínált szolgáltatásokat, hogy másnap pihenten folytathassuk utunkat.

 

Top cikkek