Drámai éjszaka után rendkívüli állapot Makarskán

Az elmúlt tíz év legnagyobb tüzével küzdenek immár 24 órája a Splittől 70 kilométerrel délre fekvő dalmát városban. Több mint 300 tűzoltó a hadsereg segítségével próbálja megfékezni a lángokat. A helyi lakosokat és több hotelből a turistákat is evakuálták - egyelőre nem tudni, magyarok vannak-e közöttük.

A becslések szerint 800 hektárnyi fenyőerdő és olajfaliget égett le péntek óta Makarskán. A hegyoldalban keletkezett tűz szombaton estére elérte előbb a hegyvidéki kisebb településeket, majd a tengerparti város határát is.

A lakosok pánikba estek, többen menekülni próbáltak, de a tűzoltók az oltás miatt az utakat is lezárták. A turistákat angol nyelvű tájékoztatókon figyelmeztették, hogy ne hagyják el a szállásaikat. A helyiek megelőzésül kétségbeesetten locsolták a házaikat, ám később a vizet is elzárták a városban, hogy a profi mentőknek elég álljon rendelkezésre.

Éjfél előtt rendkívüli állapotot hirdettek ki, és több helyen is megkezdték az evakuálást. A Hotel Riviérából például 300 vendéget telepítettek ki, köztük elsősorban cseheket, lengyeleket. A tűzveszélyes környékről eltávolítottakat általános iskolákban helyezték el, illetve biztonságos területen lévő nyaralókat nyitottak ki nekik.

Nehezíti az oltás az erős északi szél (bóra), amely épp Makarska felé viszi a lángokat. Éjszaka még 125 kilométer/órás erősségű volt, így a tűzoltó repülők sem tudtak felszállni. Hajnalra 40-50 kilométer/órásra enyhült az ereje, ami az előrejelzések szerint várhatóan még tovább mérséklődik majd.

A tűzoltók közül négyen könnyebben megsérültek. A tüzet egyelőre csak megfékezni sikerült, azaz megállították a továbbterjedését. A hírek szerint nem égett le egyetlen egy épület sem, de minden egyes ház megmentéséért komoly harcot vívtak a lángokkal az oltásban részt vevők.

A zágrábi magyar nagykövetség ügyeletes munkatársa, Szabados Imre annyit közölt érdeklődésünkre: egyelőre nincs tudomása arról, hogy magyarok is bajban lennének Makarskán.

Top cikkek