Galambetetés és nyilvános szex egy árban

Szabálytalan parkolás, gyorshajtás, tiltott helyen dohányzás - Horvátországban egy peches nap elviheti akár a fizetésünk felét. De ez még mind semmi az olasz szigorhoz képest: Velencében például negyedmillió forintra is büntethető, aki fedetlen felsőtesttel mászkál.

Vegyünk egy negyvenes zágrábi urat, aki a horvát átlag körül, azaz nagyjából 170 ezer forintot keres. Legyen, mondjuk nős, továbbá dohányzó. Tételezzük fel, hogy az egyik reggel dolga akad a belvárosban. Roppant szerencsésnek mondhatja magát, hiszen szinte azonnal talál parkolóhelyet. Mivel késésben van, úgy dönt, mobilon fizeti ki majd a parkolási díjat.

Igen ám, de a telefonját a kocsiban felejti, és mire visszamegy érte, letelik a türelmi öt perc, így 250 kunára büntetik meg szabálytalan parkolásért.

Következő elintéznivalója egy recept kiváltása, persze a patika közelében nem tud szabályosan megállni, ott hagyja hát az ajtó előtt az autóját, hiszen csak egy percre ugrik be…

A sorban állással töltött idő épp elég ahhoz, hogy egy arra járó „lopóautó” elkezdje felpakolni a platójára a tilosban álló kocsiját. Alkudozás következik, végül minden költség azonnali kiegyenlítése, azaz 750 kuna ellenében visszakapja a járművet.

Történetünk főhőse ekkor úgy dönt, egy kávézóban fújja ki magát, ahol egy pohár sört is rendel a feketéje mellé, majd elgondolkodva rágyújt. Ebben a pillanatban 1000 kunás csekket tesz le elé egy ellenőr, aki tilosban dohányzásért bünteti meg.   

Ez nem az én napom, gondolja a negyvenes úr, aki visszaül a kocsijába, hogy gyorsan hazahajtson, biztos, ami biztos, nehogy még valaki pénzt gomboljon le róla.

A „gyorsant” szó szerint veszi, és 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett hetvennel megy, arra, hogy a biztonsági öve nem volt bekötve, pedig már csak akkor döbben rá, amikor egy rendőr leinti.

Ötszáz kuna lenne a helyszíni bírság, de mivel ivott egy sört - hiába marad a megengedett 0,5 ezrelék alatt a véralkoholszintje -, a súlyosbító körülmény 700-ra emeli a büntetést. Nincs már ennyi nála, így végül 900-ra kúszik fel majd az átutalandó összeg.

Több mint százezer forintot költött el tehát alig néhány óra alatt - és ez a Vecernji List szerint bárkivel bármikor könnyedén előfordulhat.

A napilap nem tett mást, mint számba vette az utóbbi hetek, hónapok új horvát rendeleteit, és megpróbálta rekonstruálni, hogy fog kinézni egy peches napja annak, akit sorozatos hétköznapi szabálysértéseken kapnak rajta.

És még nincs vége. Hiszen a negyvenes zágrábi arra ér haza, hogy valaki elfoglalta a megszokott parkolóhelyét a háza előtt. Ez az utolsó csepp a pohárban, elkezd kiabálni, veszekedni, mire a szomszédai kihívják a rendőrséget, és csendháborításért - ez is egy mostanában megszigorított rendelet -, 30 napra fogdában találja magát.

Ez a szigor azonban nem példa nélküli, hiszen az utóbbi hónapokban Olaszországban is keményen dolgoztak a rendeletgyártók, ennek eredményeképpen 500 euróra büntethető például, akit rajtakapnak, hogy nyilvános helyen, mondjuk az autójában szeretkezik. De ugyanennyit fizethet az is, aki a toszkán városokban galambokat etet.

Az olasz polgármesterek szinte versenyeznek egymással rendszeretetben és szigorúságban, Velencében, de Amalfiban is tilos mostantól például csupasz felsőtesttel, hölgyek esetében bikini felsőben járkálni a belvárosban. (A szabályt sértők, a csupaszság mértékétől függően, 50-1000 eurós büntetést kockáztatnak.)

Genovában 25-500 euróba kerülhet nyitott üveg itallal a kézben lófrálni az utcán, na pláne, ha  az sört tartalmaz, és még kortyol is belőle nyilvánosan az ember.

Lombardijában (Voghera) azt tiltották meg, hogy este a parkokban három embernél több üljön le egymás közelében az utcai padokra.

A korlátozás célja, hogy a hangoskodó, rendbontó fiatalokat távol tartsák a városi parkoktól. Viszont inkább a nyugdíjasokat bosszantják vele, akik eddig szívesen gyűltek össze beszélgetni az esti órákban

Rómában, Firenzében, Velencében szintén ezen a nyáron tiltották ki a piknikezést a városi terekről, parkokból, Bolognában pedig a legújabb városi előírások szerint tilos intim testrészekre piercinget tetetni - utóbbi ellenőrzésének módjáról nem szól a fáma.

A rekorder viszont Emilia-Romagna észak-olasz tartomány, ahol 10 ezer euróval lesz szegényebb az, aki jogosítvány nélkül motorozik.

Az olasz lapok cinikusan úgy írnak a „rendhullámról”, hogy valójában csak papíron létezik, a rendeletek többsége ugyanis végrehajthatatlan, és csak a polgármesterek kiskirálykodásáról szól.

Viszont ehhez azt is hozzáteszik: ha a turisták nem akarnak kellemetlen helyzetbe kerülni, mostantól ne felejtsenek el azért időben tájékozódni a helyi szokásokról és szabályokról.

Top cikkek