Jakarta: nagy durján

Jakartát nem véletlenül nevezik a "nagy durjánnak". Az indonéz főváros olyan, mint a kellemetlen szagú egzotikus gyümölcs, egyesek megvesznek érte, míg mások ki nem állhatják.

Jakarta örökmozgó nagyváros, amely történelmi emlékei mellett elsősorban sokszínűségével és vendégszeretetével nyűgözi le az odalátogatókat. Kalandozásunkat mindenféleképpen a történelmi városrész (Kota) megtekintésével kezdjük. Ez az egykori holland jelenlét legrégebbi és legszebb emléke. Az egykori Batávia központja, akárcsak Amszterdam városa, a tengerszint alatt fekszik. A koloniális házak szépen felújítva sorakoznak egymás mellett, és betekintést engednek a gyarmati időkbe. A régi várostéren (Taman Fatahillah) több múzeumot is találunk, így például a történelmi, az árnyjáték és a szépművészeti múzeumot, amelyeket mind érdemes bejárni. Északabbra a híres kikötő található, ahol a vitorlás hajók korába kerülhetünk vissza. A szkúnerek megtekintése mellett érdemes azonban a helyi halpiacot (Pasar Ikan) is felkeresni, amely színes forgatagával és hangzavarával szintén izgalmas és emlékezetes látnivalónak számít.

A gyarmati hangulatba belekóstolva megihatunk egy italt a Café Batáviában, amely csak keveset változott a XIX. század óta, amikor még holland kereskedők szürcsölték a kávét és alkudoztak üzletről. Ha pediglen megéheznénk, úgy számos konyha és étterem közül választhatunk, s ha bátrak vagyunk, ebédünket elkölthetjük egy utcai büfésnél (warung) is, ahol általában mindig ugyanazon öt étel szerepel a menülapon. Lakoma után pedig tartsunk kultúrdélutánt. Menjünk el a nemzeti múzeumba, amely a város legfinomabb kulturális darabja, s ahol a szigetvilág minden csücskéből őriznek értékes tárgyakat. 

De dönthetünk úgy is, hogy alkudozási képességeinket latba vetve a város különféle piacain teszünk kísérletet, ahol antikvitások, batikolt anyagok, márkás ruhák, elektronikai cikkek, sőt akár élő állatok közül is válogathatunk. Az állatkereskedelmet azonban törvény tiltja!

Jakarta a világ egyik olyan nagyvárosa, ahol természetesen nő még az őserdő. Mégis ha a természet lány ölére vágyunk, akkor jobban tesszük, ha a majd egyórányira lévő Bogorba, az ottani botanikus kertbe megyünk. A fővárosban alig van zöld terület. A függetlenség terén álló 132 méteres toronyból (Monas) remek rálátás nyílik a városra. A legfrissebb felmérések szerint jelenleg közel 12 millióan lakják. A horizontot pásztázva, míg szem ellát irodaépületek és színes lakóépületek váltogatják egymást. A megalománia pedig már errefelé is megjelent, mindez a Pertamina nemzeti olajtársaság székházát és a monumentális Isztiklal-mecsetet tekintve, ami Délkelet-Ázsia legméretesebb muzulmán imahelyének számít, nem is lehet kérdéses.

Jakarta olyan mintha a 17 ezer szigetből álló országot egy városba tömörítenénk. Kétségkívül nem ez a legszebb vagy legvonzóbb délkelet-ázsiai nagyváros, mindazonáltal bőven találhatunk itt látnivalót. Az biztos, hogy az egzotikus gyümölcsöket kedvelőknek tetszeni fog ez az ún. nagy durján.

Az indonéz fővárost május és június hónapokban a legcélszerűbb felkeresni, mert ekkorra véget ér az esős évszak, az iskolai szünet majd egy hónappal később kezdődik, a turisták pedig egészen júliusig nem érkeznek még a városba. Az Indonéziába történő utazás nem igényel kötelező védőoltásokat, mindazonáltal ha a városokon kívül is szeretnénk kalandozni, úgy hastífusz, hepatitis A/B, valamint veszettség ellen érdemes beoltatnunk magunkat. Ez esetben a malária elleni pirulákat se felejtsük otthon! Jakartának viszonylag jó tömegközlekedése van, de a hatalmas dugók olykor teljesen lehetetlenné teszik az előrejutást. Ez esetben válasszuk a háromkerekű motoros taxit (bajaj), amellyel olcsón és gyorsan utazhatunk. A viteldíjban mindig előre egyezzünk meg. A hátizsákos turisták már 30 ezer rúpiáért is találhatnak szállást, de a középkategóriás szállodákban egy kétágyas szobáért éjszakánként 300-400 ezer rúpiát kell kifizetnünk. Szinte valamennyi bankfiókban és utcai bankautomatánál vehetünk fel készpénzt, emellett számos pénzváltó is működik. Egy amerikai dollárért közel 9000 indonéz rúpiát adnak.

Top cikkek