Egy hajóban a magyar és szlovák nagykövet

A szél és eső volt az úr ezen a hétvégén Izolában, ahol immár hatodik alkalommal versenyeztek vitorlás hajókkal a Szlovéniába akkreditált diplomaták. A szlovák nagykövetnek nem jutott hajó, így szívesen fogadta magyar kollégája meghívását, közös hajózásra. 

Marianna Oravcová nemrég lépett hivatalába Ljubljanában, ez lehetett az oka, hogy lemaradt az immár hagyományos szeptemberi szlovén diplomata regatta listájáról.

(Itt olvashat a tavalyi versenyről: http://nol.hu/adria/cikk/463413/)

A helyeztet - azaz, hogy ne kelljen a partról néznie a versenyt - Czukor József magyar nagykövet oldotta meg, és felajánlott kolléganőjének egy helyet azon a hajón, amelyet ő húzott a sorsoláson.

Klikk a képre!

A nagykövetek szlovén tengeri csatája elsősorban társasági esemény, alkalom arra, hogy találkozzanak egymással, szót váltsanak aktuális kérdésekről a gazdasági, valamint politikai élet képviselőivel is.

(Utóbbit legmagasabb szinten Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter képviselte a versenyen.)

A közel másfél ezer főt megmozgató protokoll-vitorlázásra az idén 47 állam, 26 nagykövet, 20 konzul, és közel száz hajó (olasz, osztrák, német, szlovén, horvát) jelentkezett.

A meteorológiai előrejelzések sajnos többeket elriasztottak aztán a tényleges rajthoz állástól, így a 2008-as regatta meglehetősen foghíjasra sikeredett.

A vitorlások egyébként több osztályban versenyeznek, a diplomatákat pedig kisorsolják egy-egy hajóra.

Czukor József a harmadik diplomata regattáján például tengerészetet tanuló szlovén egyetemistákhoz került, ide vitte magával Marianna Oravcovát, akinek hirtelen még szlovák zászlót sem tudtak előkeríteni a szervezők. Választania kellett hát a magyar és szlovén trikolor között.

Diplomatikusan az utóbbi mellett döntött.

A folytatás eső és hideg viharos szél volt, több hajó - részint a magas rangú vendégek kényelmetlensége, és nem megfelelő ruházata miatt - idő előtt feladta az eredetileg több futamra tervezett pályaversenyt. A legtöbben tehát úgy értékeltek: a viszontagságok túlélése volt a legnagyobb győzelem.

Partot érés után szerettük volna kifaggatni a szlovák nagykövetasszonyt is arról, vajon van-e bármilyen üzenete a közös hajózásnak, ő azonban arra hivatkozva, hogy ki kell csavarnia a nadrágjából a vizet, határozott nemmel hárította el kérdéseinket.


Klikk a képre!

Top cikkek