Sztrájkkal búcsúztatják a nyarat a spliti iskolások

A szokatlan hőség miatt általános iskolasztrájkot hirdettek csütörtökön a dalmát fiatalok, akik tanítás helyett kivonultak a tengerpartra. Az oktatási miniszter nem küld pénzt klímaberendezésre, a meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis itt az elhúzódó nyár vége.

 

A fiúk pálmafás ingben, atlétában, a lányok sortban és bikini felsőben ültek be az iskolapadokba Dalmáciában. A délen élő horvát diákok már szeptember első napjaiban morogtak a nagy meleg miatt, szívük szerint elhalasztották volna a tanév kezdetét, ám az oktatási tárca határozott nemet mondott erre.

Trogirban és Kninben ezen a héten már egyre többen hiányoztak az órákról, Splitben pedig csütörtökre több mint kétezer középiskolás szüntette be a tanulást, mondván: ilyen rekkenő hőségben nem lehet koncentrálni, irány inkább a tengerpart.

A szót valóban tett követte, a fiatalok könyveiket szétdobálva azzal vonultak ki a rivára, hogy csak akkor térnek vissza, ha klimatizálják az osztálytermeiket.

A spliti önkormányzat válságtanácskozást tartott, ahol - komolyan véve a követelést -, gyors kalkulációt készítettek hűtési megoldásokra. Felhívták az oktatási minisztériumot is, Zágrábban azonban úgy vélték, a hamarosan beköszöntő ősz miatt úgyis megoldódó problémával mindenképp helyi szinten kell birkózni, azaz nem adnak központi pénzt klímaberendezésekre.

Végül az a döntés született, hogy átmenetileg 30 perces órákat tartanak, 30 perces szünetekkel. A lázadó ifjúság büntetést is kapott Splitben: eltörölték az osztálykirándulást és az érettségi bankettet. 

A nyár végére egyébként már tényleg nem kell sokat várni: szombattól erős lehűlés kezdődik, hétfőre 30 Celsius-fokról bőven 20 alá süllyedhet a hőmérők higanyszála. (Zágrábban és Eszéken 12 fokot mondanak.) Déli majd viharos északkeleti szél érkezik, sok esővel, aminek a szárazságtól szenvedő mezőgazdaságban igencsak örülnek majd.

Tíz napig marad ez a változékony idő, utána visszatér a napsütés, de ez már igazi őszi lesz, legfeljebb mérsékelten meleg vénasszonyok nyara.

Az idő rosszabbra fordulásának a vendéglősök is nagyon örülnek, hiszen esőben biztosabban megtelnek a kávézók és éttermek. A száraz, meleg augusztus állítólag nagyon gyenge forgalmat hozott, a turisták többsége legfeljebb a mosdót használta, és maximum egy ásványvizet ivott.

Top cikkek