Ön dönt: kávé füsttel vagy anélkül?

Nem lesz teljes tiltás, csak korlátozás, úgy tűnik, hatékonyan lobbiztak a vendéglősök. A dohányzók érdekeit is figyelembe véve szabályozzák majd a nyilvános helyen füstölést Horvátországban. 

 

 

Enyhe törvényt készít elő a horvát egészségügyi tárca a nyilvános helyeken dohányzás megregulázására.

Elvileg tilos lesz rágyújtani az éttermekben, ám ahol a tulajdonos megoldja a dohányzók teljes elkülönítését - azaz biztosan nem zavarnak a szenvedélyükkel másokat -, ott megengedik továbbra is a füstös étkezést.

Október végig kell elfogadnia a horvát sabornak az uniós normákat is figyelembe vévő új „cigarettázási törvényt” - ahogy ezt a köznyelv elnevezte.

Darko Milinović egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott a Jutarnji List napilapnak, hogy nem fogják teljesen kitiltani a dohányzókat az éttermekből és kávézókból, azaz a szabályozást készítők megpróbálnak tekintettel lenni mind a dohányzók, mind pedig a füsttől szenvedők érdekeire.

- Passzív dohányzás miatt 3000 ezer ember hal meg évente Horvátországban, a cigarettázás miatt kialakuló betegségekben pedig további 10 ezer - mondja a miniszter. - Elsősorban a nem dohányzókat védjük majd az új törvénnyel, ám odafigyelünk arra is, mi történik Európában, ahol most társadalmi nyomásra próbálják helyenként enyhíteni a túlzottan rigorózus tiltást.

Horvátországban az 50 négyzetméternél kisebb kávézók tulajdonosai saját hatáskörükben dönthetnék el: dohányzó vagy füstmentes üzletté alakulnak át.

Az ennél nagyobb alapterületűek a nem dohányzókat várják majd, aki pedig szeretne rágyújtani, csak kint, a teraszon, vagy egy teljesen különálló helyiségben teheti azt meg. 

 

 

A tervezett büntetés mértéke tilos helyen dohányzás esetén 30 ezer forint lesz annak, aki rágyújtott, illetve 700 ezer forint körüli összeget szabnak ki majd arra (a vendéglő vagy kávézó tulajdonosára), aki ezt megengedte neki.  

Top cikkek