Bukovinai szőttesek Bonyhádon őrzik az ősök emlékét

Hosszú vándorlás után ért Tolnába a bukovinai székelyek egy csoportja. Hagyományaikat őrzik a dél-dunántúli tájon is. Egyre többen igyekeznek megismerni hazánk értékeit, szépségeit. Ilyen felfedezőútra invitálom az olvasókat a Tolna megyei Bonyhádra és környékére, különös tekintettel a Völgység tájaira.

Egyedülálló élményt kínál a bonyhádi Székely Ház, ami nyertes pályázata révén 2001-ben került a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége (Székely Szövetség) birtokába. Három év alatt sikerült felújítani az épületet, ahol a helybeli Völgység Múzeum elhelyezte a kilenc táblából álló Székely sorsok című fotódokumentációs kiállítását. Majd a szövetséggel közösen és természetesen az ott élő székelyek szeretettel és féltve őrzött emlék-adományaival berendezte a bukovinai lakószobát. Ott látható a vetett ágy párnavégekkel, vagy az 1919-ben készült "hazai" - a hazahozott menyasszony - ládája, ami hajdan egy tehén árával vetekedett. A Bukovinából magukkal hozott és immár kiállított szőttesek könnyek emlékét rejtik... Ugyanis "a bukovinai székelyek magyar néprajzi csoportja az erdélyi Székelyföldről szakadt ki az 1764-es mádéfalvi vérengzés után, s 1776-1941 között a soknemzetiségű Bukovinában éltek. 1945-ben telepítették őket Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyébe". Valamennyien, leszármazottaikkal egyetemben hűen őrzik a XVIII. századi népi kultúrájukat.

A különleges múzeumban nem kell belépődíjat fizetni az érdeklődőknek, ám ajánlatos bejelentkezniük. A látogatók olyan szerencsében is részesülhetnek, hogy láthatják, amint a szövő-, illetve a fafaragó műhelyben alkotnak a szakkörösök, vagy pedig gyönyörködhetnek a Székely Kör kórusának bús dalaiban.

Aki az éjszakát Bonyhádon tölti, érdemes a Koller Panziót választania, ami a "Szecskában" található. A gyönyörű környéket valamikor Szöcske-dűlőnek nevezték, ám ahogyan a fáma szól, a sváboknak erre nem állt rá a szájuk, így "Szecsének" mondták, ami idővel Szecskára változott.

A bőséges reggeli vagy éppen a csomboros székely galuska - különleges töltöttkáposzta-ebéd - után érdemes kirándulást tenni a Keleti Mecsekhez tartozó váraljai parkerdőbe, ahonnan túraútvonalak vezetnek a mesés Óbányára, Kisújbányára vagy éppen a Zengőre.

A megkapóan szép környezetben fekvő, 950 lelkes Váralja büszke a parkerdőben található mesterséges horgásztavaira, ahol a pecások napi jeggyel előteremthetik a család vacsoráját. De ha az erdő mélyén levő hangulatos kulcsos- vagy vendégházak valamelyikét választják búvóhelyül, akkor sincs gond az étkezéssel, egy szállítócég helybe viszi a betevőt. Amúgy a faluban is van panzió. Sőt! A helyi bányászegyesület föld alatti bányamúzeumot hozott létre, ahova ácsolatokat építettek, s jelképes összeg fejében bárki megnézheti a bányászati tárgyak gazdag gyűjteményét. Ezután feltétlenül látogassanak el a XIII. századi földvár maradványaihoz, ahonnan szintén gyönyörű kilátás nyílik a Mecsek tájaira és a környék településeire. Az élmény óriási.

Info

A Koller Panzióban egy fő - reggelivel együtt - 6000 forintért szállhat meg, két személynek viszont - szintén beleértve a reggelit - 10 ezer forintot kell fizetnie. A váraljai vendégház egy éjszakára 2000 forintért kínálja a szállást.

Top cikkek