Nyírbátor kincseket őriz

Van Magyarországon olyan vidéki város, ahol egyszerre találkozhatunk a gótika, a reneszánsz és a barokk stílus legszebb hazai emlékeivel? Nyírbátor, túl az említett művészi értékein, történelmi hagyományokkal és egyedi hangulattal várja a látogatókat. A településhez közeledve az alföldi végeláthatatlan síkság helyét meghatározóan zöld, lankás dombság veszi át. A városon áthaladó utak egy csomópontban, a Szabadság téren futnak össze. A főtér alaprajza egy hosszában túlhúzott réteshez hasonlít.

Bebarangolva a butikoknak és bankoknak otthont adó, az autóforgalomtól nem kímélt teret, kettős érzés kerít hatalmába. Az 1912-ben historizáló stílusban épült, magas toronnyal díszített városháza és a körforgalomszerű, közút közé ékelt nagyméretű zöldsziget által uralt, hangulatos képbe - némelyek szerint - belesántít a közelmúltban Bán Ferenc tervei alapján felépült új művelődési ház.

A főtér közelében található egykori várhegyre felkapaszkodva a térség meghatározó épületegyüttes-párját csodálhatjuk meg. Az egymás szomszédságában elhelyezkedő középkori református templom és a régi-új Báthori-várkastély a település nevét felvevő Báthoriakhoz kötődik.

Az Egyház utca magaslati pontján található pompás gótikus szakrális építmény az ország legnagyobb csarnok(terem)temploma. A 30 méter magas épület déli oldalát öt darab, három részre tagolt, egyenként 12 méter magas gótikus ablak díszíti. A templom belsejébe lépve a monumentális hatás tovább fokozódik. A szentélyben kétoldalt a hazai kora reneszánsz legszebb alkotásai (XVI. század): az egykori szentségtartó, a fölöttük elhelyezett, kőbe faragott Báthori-címer és a déli falon elhelyezkedő, leheletfinom munka nyomán kőből faragott papi ülőfülke. Ennek peremén gyermeki könnyedséggel fut körbe a virágornamentika, illetve az angyalfej-ábrázolás. Az épület mellett magaslik Magyarország legöregebb és legnagyobb, fából ácsolt reneszánsz harangtornya, mely a városba érkezők egyik kihagyhatatlan célpontja. Megmászva a négy fiatoronynyal rendelkező robusztus alkotást, a város és a térség legszebb panorámája tárul elénk (a templom és a torony egész évben, a lelkészi hivatalba becsöngetve látogatható).

A templom szomszédságában áll a város régi-új büszkesége, a Báthori-várkastély. A XV. században emelt, és az évszázadok folyamán szinte teljesen elpusztult reneszánsz épület lakószárnyát 2006-ban újjáépítették. A reneszánsz loggiával ellátott épület pincéjében kőtár és étterem, földszintjén kiállítótermek, az újjáépített emeleti részén reneszánsz ebédlő, illetve a szálláshelyként is kiadó hálóterem van. A tetőszerkezetben konferenciatermet alakítottak ki.

A főtértől ellenkező irányba elindulva találunk rá a hangulatos Papok rétjére, amit a festői tó partján emelkedő gótikus-barokk minorita templom és rendház sziluettje határoz meg. A szentély a hazai barokk fafaragás legszebb emlékeit őrzi. Közülük is az ún. Passió-oltár vagy más néven Krucsay-oltár emelkedik ki.

Az egykori minorita rendházban működik a Báthori István Múzeum, ahol gazdag helytörténeti, néprajzi, képző- és iparművészeti gyűjteményt találunk.

Info

Nyírbátor legkönnyebben autóval (M3-as autópálya), a Budapest-Nyugati pályaudvarról induló vonatok vagy a távolsági buszok valamelyikével érhető el. A városban kemping és egyéb szálláshely is működik.

Infók: www.nyirbator.hu
www.bathorikastely.hu
www.nyirbim.hu

Top cikkek