Halasztást kértek a jó idő miatt a dalmát diákok

A hőmérők higanyszála hetek óta nem megy 30 Celsius-fok alá, a tenger vize csábítóan meleg, a fiatalok többsége nem tud aludni éjszaka a hőségtől - el kell halasztani az iskolaév kezdetét, javasolták a horvát oktatási miniszternek spliti tanárok, diákok.

Túl rövid volt ez a nyár - indokolnak a dalmát pedagógusok, akik korainak érzik a mai iskolakezdetet. A délen élő gyerekek is lázonganak, hiszen javában tart még a jó idő, így szívesebben ülnének a strandokon, mint a levegőtlen osztálytermekben.

Csatlakoznak hozzájuk a szülők is, akik megoldhatatlan feladatnak érzik, hogy kánikulában - és amikor még fesztivál fesztivált követ a tengerparti városokban - iskolatáska bepakolására, korai fekvésre, valamint tanulásra vegyék rá a csemetéiket.

A turizmusban dolgozók azt az érvet is hozzáteszik, hogy az apartmanok kiadásából élők a gyerek beiskolázása miatt most kénytelenek idő előtt bezárni, hazaköltözni a szigetekről, és így hoppon hagyják a még mindig szép számmal érkező turistákat…

Miért nem lehet figyelembe venni a tanév kezdetének kiírásakor az eltérő tájegységek adottságait, azaz összehangolni a turisztikai és iskolai naptárakat? – kérdezték hivatalosan is az oktatási tárca illetékeseit.

Példának hozták, hogy Németországban, Olaszországban is így működik a tanítás rendje, de megoldás lehetne szerintük a rövid téli szünet is.

A diákok akarata előtt tavasszal egyszer már meghajolt minisztérium szűkszavúan úgy válaszolt: minden iskolai időpontot az idén elhalasztott, viszont jövőre fixre kitűzött új központi állami érettségihez igazítanak.



Így nincs pardon a dalmát diákoknak sem, mától december 19-ig, azaz a karácsonyi szünet kezdetéig, becsengettek.

Top cikkek