Kártyával megnyerheti Debrecent!

Debrecenbe nemcsak a hatalmas tömegeket vonzó, nyári nagyrendezvények - a pulykanapok vagy a virágkarnevál - idején érdemes ellátogatni, hanem a főszezonon kívül is: elvégre a cívisváros és környékének kulturális vagy természeti értékei mind a négy évszakban élvezhetők. Megkönnyíti a látogatók dolgát a közelmúltban bevezetett Debrecen Turisztikai Kártya, amely - idén először - korlátlan számú utazásra is igénybe vehető a debreceni tömegközlekedési eszközökön egy tetszőleges napra, továbbá Debrecenen kívül a megye több településén.

Sőt Tokajban is biztosít kedvezményeket. A fejenként háromezer forintba kerülő kártya - és a hozzá tartozó szelvénytömb - felmutatásával nyolc-tíz-tizenöt vagy akár húszszázalékos kedvezményt vehetünk igénybe négycsillagos hotelektől kezdve panziókig. De nemcsak szálláslehetőségre használható, hanem múzeumokban, szórakozóhelyeken, éttermekben, strandokon, a mediterrán élményfürdőben, az állatkertben, a vidámparkban, több ajándékboltban, valamint sport- és wellnessközpontokban, és még a debreceni jégcsarnokban is. Ha Debrecenből kirándulunk egy-két napra a természetbe, akkor a kártya segítségével kedvezményt kapunk a Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényein, sőt a tiszafüredi Tisza-tavi vízi sétányon és tanösvényen is, ahol az eredeti ár húsz százalékát spórolhatjuk meg.

A kártya megvásárolható a Tourinform-irodában [Debrecen, Piac u. 20., telefon: 06 (52) 412-250] vagy a MÁV-, Volán- és DKV-jegypénztárakban. Hétvégenként megéri elsétálni a debreceni főtérre, ahol esténként kulturális és gasztronómiai programok szórakoztatják a korzózókat.

Az említett Hortobágyi Nemzeti Parkba egyébként érdemes előzetes bejelentkezéssel ellátogatni, mert az úgynevezett "Terepi Napokon" a természetvédelmi szakemberek által vezetett túrák csak legalább öt fő részvétele esetén indulnak. A tanösvényeket bejáró túrákon a részvételi díj felnőtteknek ezer, gyermekeknek pedig ötszáz forintba kerül, de az árból adnak családi kedvezményt is. Ősz közeledtével nem mindennapi élmény a darvak vonulásának megtekintése, amelyre a nemzeti park munkatársai szintén szerveznek vezetett túrákat. A daruvonulás megtekintésének díja felnőttek számára ezerötszáz, gyerekeknek ötszáz forint, családi kedvezmény ebben az esetben is igénybe vehető. Az említett túrákra az 06 (52) 589-000-s telefonszámon vagy az info@hnp.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

De Debrecen közelében nemcsak a hortobágyi puszta kínál természeti látnivalókat, hanem a Bánki füvészkert és a Bihari-sík is. A Bánki füvészkertbe a Diószegi út-Panoráma út kereszteződéséből északi irányba sétálva juthatunk el, ahol egy magaslatra érve szemünkbe ötlik a tájba illő szép épület: az Erdőspusztai Bemutatóház. A füvészkert a látogatóknak nem csupán botanikai, dendrológiai és tájképi élményeket kínál, hiszen a bemutatóház kiállításai révén az itteni nép életmódjával, gazdálkodási emlékeivel is megismerkedhetnek. A tizenöt hektáros füvészkert fagyűjteményekből - lombos, fenyő- és cserjefélékből - áll, míg az arborétum a különböző földrajzi térségekben őshonos fákat, növényeket mutatja be.

Hajdú-Bihar megyében járva érdemes ellátogatni a Bihari-sík szinte érintetlen tájaira is, ahol kócsagok, bakcsók és gémek élnek, a legelőkön pedig kecskéket, lovakat, bivalyokat, őshonos racka juhokat látni. A villanypásztorral őrzött terület máig megőrzött, szép példája annak, hogy milyenek lehettek a puszta vizes, zsombékos, nádas élőhelyei sok száz évvel az emberi tevékenység megjelenése előtt. Igaz, emberi tevékenység nélkül ma nem mennénk semmire, mert a Bihari-síkra ma már csak a nemzeti park természetvédelmi őreivel való egyeztetés után léphetünk be.

A közelmúltban megnyílt Debrecen eleddig egyetlen ötcsillagos szállodája, a 150 szobával, 29 zöld teraszos apartmannal, 6 lakosztállyal és 4 luxuslakosztállyal ellátott Hotel Divinus. A Nagyerdőn található hotelben 25 méteres úszómedence, pezsgő- és merülőmedence, infraszauna, gőzkabin, szolárium, finn szauna, masszázs és fitneszterem gondoskodik a vendégek kényelméről.

Az étterem kínálatában a nemzetközi konyha fogásai keverednek a helyi specialitásokkal, amelyeket nemcsak a légkondicionált belső helyiségekben, de a látványkonyhás grillteraszon is elfogyaszthatunk. A Hotel Divinus alkalmas üzleti találkozók lebonyolítására is, hiszen modern, multimédiás technikai eszközökkel fölszerelt business center és 200 fős konferenciaterem áll az üzletemberek rendelkezésére.

Top cikkek