Plavnik: fürdőzés félsós tengerben

Az öbölben búvárkodva sokáig nem értettem miért nem látok tisztán a víz alatt, aztán rájöttem: édes és sós víz keveredése töri meg, és teszi opálossá a fényt, ha megzavarjuk az érzékeny határfelületet.

"A NOL/Adria oldalain esett már szó „old timer“ kiránduló hajókról. Barátaimmal és feleségemmel az elmúlt években általában vitorlás túrákon hajóztuk be Dalmáciát, ám ha nem sikerült megfelelő csapatot összehozni, mi is ilyen úszó panzióval (a méretei és az utasok száma alapján hotelnak nem nevezném, inkább óriási „cipősdoboznak“) fedeztünk fel újabb szigeteket.

Olyan helyekre is eljutottunk, amelyeket a horvát kapitányok terepismerete nélkül valószínűleg sosem láttunk volna meg. Az egyik ilyen volt például Plavnik, a szinte teljesen kopár, kis lakatlan mészkősziget Cres és Krk között.

A növényzete szegényes, birkák és fácánok lakják, fő látványossága pedig a védett fehérfejű keselyű - folyamatban van a sziget zoológiai és botanikai rezervátummá nyilvánítása. 

Mi a Kažimir hajóval érkeztünk a szigetre Rab felől. Itt tartottuk ebédszünetet, fürdőzéssel egybekötve, mielőtt behajóztunk Krk városába.  

A víz csodálatos türkizkék, a kis strandot nagy, szabályosan kerek kavicsok borítják. Az öbölben búvárkodva sokáig nem értettem miért nem látok tisztán a víz alatt, aztán rájöttem: édes és sós víz keveredése megtöri, opálossá teszi a fényt, ha megzavarjuk az érzékeny határfelületet.

Az öböl vize helyenként igen hideg, az itt feltörő forrás - amely mindössze 14 fokos - szétterül a tenger felszínén.

A plavniki forrás a néhány négyzetkilométeres sziget vizeit vezeti be a tengerbe. Valamikor még egy nagy barlangban találkozhatott a kétfajta víz, összekeveredve (brakkvíz) elvékonyította a falakat, a gyenge mészkő egy idő után beszakadt, és kis öblöt képezett a forrás felett. Ma is láthatók a barlang maradványai, kisebb, nagyobb kőkapuk formájában.

(Az adriai szigetek többségének anyagát képező dolomit, és különösen az üledékes mészkő, könnyen oldható a csapadékvízben elnyelt széndioxiddal képzett szénsav számára, Horvátország ezért van tele felszín alatti folyókkal, és barlangokkal.)

Krk városa csak 6 kilométerre fekszik innen, ám kis lélekvesztőkkel nem ajánlott a kirándulás Plavnikra. Ez a vidék nagyon szeles, ha váratlanul lecsap a bóra, kisebb csónakkal nem sok esélye van az embernek. A krki kikötőben szerencsére szép számmal ajánlanak egynapos hajókirándulásokat, ezek közül néhány útba ejti Plavnikot is, keselyűlessel is kiegészítve."

Ligeti Gábor


Adjon ön is POLIPDÍJAT!


Ossza meg velünk nyaralása élményeit...

 

Ha olyat - legyen ez hely, étterem, szálloda, szolgáltatás, stb. -, látott valahol az Adria mentén (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Montenegró…), ami tetszett, és másoknak is ajánlaná, akkor küldje el nekünk fotóval és rövid indoklással az adria@nepszabadsag.hu címre.

 

Top cikkek