A magyarok az Adriára, Németországba és Szlovákiába járnak

A németek utaznak a legtöbbet Európában, a legkedveltebb nyaralóhely Spanyolország. A horvát tengerpartot hat nemzet a három legelső turistacélpontja közé sorolja be. Síelni Ausztriában szoktunk, fürdőkben Szlovénia verhetetlen, és Prága lett az egyik legnépszerűbb hétvégi város. Amerikába „átugrani” pedig a legújabb divat…

A németek Európa messze legaktívabb turistái, az elmúlt évben például 750 millió vendégéjszakát töltöttek el külföldön. A legnépszerűbb célpontjuk Spanyolország, de így van ezzel még további hat európai nemzet (írek, angolok, svédek, finnek, franciák és dánok), ezért vendéglátásban, évi 350 millió turistát jegyezve, egyértelműen a spanyolok viszik el a pálmát.

A Jutarnji List horvát lap európai turisztikai statisztikákat elemezve összeállította a kontinens népeinek utazási szokásait. Ebből az is kiderül, hogy Horvátország a szlovénok, csehek, olaszok, osztrákok, magyarok és lengyelek legkedveltebb nyaralóhelye.

A magyar utazók a horvát tengerparton kívül még Németországba, és Szlovákiába igyekeznek. Magyarországot azonban egyik európai állam se sorolta be a vágyott célpontok első három helye közé.

Franciaország ellenben egyre több utazót hódít meg. Párizst „legyőzni” nehéz, Prágának mégis sikerül, a cseh fővárosról úgy nyilatkoznak az európai turisták, és egyre több amerikai is, hogy „látni kell”.

Olaszország, Görögország és Törökország tengerpartja népszerű még nyáron, a horvátok például legszívesebben Itáliát (Toszkánát és Szicíliát) fedezik fel, ha kimozdulnak otthonról.

Télen viszont egyértelműen Ausztriáé a főszerep, a francia síterepek kedveltek még, és Szlovénia is igyekszik felzárkózni.

Az alig kétmillió lakosú kis ország egész éven meglepően jól teljesít például a hétvégi turizmusban, az utóbbi időben pedig fürdő „nagyhatalommá” kezd válni. Melegvizes wellness-központjaiban európai lakosai szívesen áztatják magukat.

Aki pedig igazán trendi akar lenni, ruccanjon át Amerikába, akár egy New York-i bevásárlásra, koncertre vagy hosszú hétvégére.  

(Itt nézegetheti a Jutarnji List grafikonját.)

Top cikkek