Hány gombóc engedélyezett autót vezetőknek a sörízű fagylaltból?

Ütközés után elszabadult katamarán a zadari kikötőben, 100 ezer eurós főnyeremény helyett utcára tett pókerjátékosok Bolban, a Vis környékén fogott szardíniák pedig olykor ötszörös áron jutnak vissza Splitből a szigetre - az elmúlt napok horvátországi híreiből válogatunk.  

Fagylaltozni járnak esténként a férfiak Vodicéban, amióta az egyik helybeli cukrász Karlovačko sörből készít jegyes édességet. Az új terméke hamar népszerű lett, rajongói már az találgatják, vajon hány gombóc után szabad még volán mögé ülni…


Zadarban viszont egy kisebb tengeri csata okozott riadalmat vasárnap este nyolc körül. Mivel a városi kikötőben igen nagy volt a forgalom, a parti szolgálat arra kérte a környező kisebb szigetekről (Sestrunj, Rivanj, Iž, Rava) nyaralókkal érkezett Paula nevű katamarán kapitányát, hogy legyen kicsit türelmes, amint tudnak, helyet szorítanak neki a riván.

A G&V line dubrovniki cég hajója azonban nem fordult vissza, a meglehetősen mérges kapitánya megpróbált inkább maga kikötési lehetőséget találni, így szaladt bele egy luxusjachtba.

Személyi sérülés szerencsére nem történt, ám a Paula közel száz utasa pánikba esett, hiszen azt látták, hogy a két hajó személyzete üvöltve veszekszik, miközben a katamarán irányítás nélkül sodródik tovább.

Végül néhány utas kiugrott a partra, és a helybeliek segítségével kikötötte a Paulát. Az eset megegyezéssel zárult a rendőrségen, a kapitányok kölcsönösen elálltak a feljelentéstől.

Bolban, Brač szigetén a szombat este sikeredett viharosra. Nem az időjárással volt gond, sokkal inkább az Európa egyik legnagyobb és leglátványosabb pókerbajnokságaként beharangozott „Croatia Summer” rendezvénnyel.

Az eredeti kiírás szerint 300 résztvevőt vártak, 20 országból, és 100 ezer euró lett volna a fődíj azon a szombat esti döntőn, amelyet váratlanul lemondott a szervező, a zágrábi kaszinótulajdonos, Predrag Kojić.

Mint az egyik holland játékos feljelentése után kiderült, a nevezési díj 2200 euró (több mint félmillió forint) volt, ám alig negyvenen fizettek be Bolban, így még a beígért főnyeremény összege sem jött össze. Valószínűleg ezért lépett le a versenyzők 88 ezer eurójával a szervező, akit azóta se talál a horvát rendőrség.  

Az igazi hidegzuhany azonban csak ezután érte a zömében külföldi (francia, orosz, német, stb.) játékosokat, akik abban a biztos tudatban voltak, hogy a szállodai szobájuk ára - a kiírásban legalábbis ez szerepelt - benne van a nevezési díjban.

Predrag Kojić viszont a hotelszámlát sem rendezte, mielőtt végleg eltűnt volna a szigetről. Így aki nem fizetett a lakhatásáért, az a parti sétányon találta magát szombaton estére.

A visiek nem pókereznek, viszont amikor sikerül halat fogniuk, úgy érzik, mintha megütötték volna a főnyereményt. Valamikor pedig ez a rész volt talán a halban leggazdagabb területe Horvátországnak. A szardínia ma is az élet szimbólumának számít a szigeten, amit nagy gyárban dolgoztak fel Komižán.

A gyárat persze rég bezárták, a szardellákat pedig legtöbbször Splitből, komppal szállítják a visi halpiacra. (Olykor az is előfordul, hogy a Vis környékén kifogott hal előbb a split piacra kerül, onnan pedig ötszörös áron jut vissza Komižára.)

A hamarosan induló halászati szezonról meglehetősen borúlátóan nyilatkoznak a helybeliek, a hagyományos - Európában már betiltott - fenékhálós halászat ugyanis alaposan megtizedelte az Adria halállományát. Horvátország évente 50 ezer tonna halat importál 100 millió dollár értékben.

Top cikkek