Tizenkétfajta szállás - csillagokkal és anélkül

Zsákbamacskát rendelünk, amikor szállást foglalunk. Bár rendeletek egész sorát hozták azért, hogy még idejében megismerhessük a szállás főbb jellemzőit, de ki olvassa a jogszabályokat?

Tizenkétfajta szálláshelyet ismer a jog, ennyiféle kaphat működési engedélyt. A hagyományos szálloda mellett létezhet még gyógyszálló, wellness-szálló, panzió vagy más néven fogadó, garniszálló, üdülőház, apartman szálloda, turistaszálló, ifjúsági szálló, kemping, falusi szálláshely és fizetővendég-látás. Valamennyi fajtán belül osztályozzák a szállásokat, amit a csillagok vagy a napraforgók számával, illetve római számokkal jelölnek. Ezeket a jellemzőket a szálláshelyek kötelesek a nevük mellett feltüntetni így: Alfa Szálló Hotel****. Vagy: Béta Garniszálloda, Bed & Breakfast Hotel, Garnihotel. Vagy: Delta Üdülőház Holiday House, Ferienhaus II. osztály.

Csakhogy e jelzéseket mi, oktondi turisták, többféleképpen értelmezzük. Hogy ki mit ért garniszállón, azt nem részletezzük, de a rendeletek szerint a garniszálló legfőképpen abban különbözik a szállodától, hogy nincs étterme. (Talán az értelmezés eltérése okozza, hogy a közép-magyarországi régióban mindössze egyetlen garniszálló van.)

Ideje megtanulnunk azt is, hogy a panzió hivatalos jellemzői között semmi olyan nincs, ami a hely családi vezetésére, családias hangulatára utalna. Ehelyett arról van szó, hogy szállodának csak az a szálláshely nevezheti magát, amelyikben legalább tizenegy vendégszoba van, és amelyikben tizenegynél kevesebb, de ötnél több, az a panzió vagy a fogadó besorolást köteles viselni. A jogszabályok szerint minden szálláshely kereskedelmi szálláshelynek minősül - kivéve a fizetővendég-látást és a falusi szálláshelyet. (Hogy miért, most ne kutassuk!) Amikor a szállás üzemben tartója működési engedélyt kér a hatóságtól, a kérelemben meg kell jelölnie szálláshelyének ezeket a jellemzőit, amelyeket azután minden hirdetésében, ajánlatában a neve mellett feltüntet. A hatóságoknak joguk van a besorolást ellenőrizni, és módosíthatják a besorolást; így három helyett csak két csillag viselésére jogosítják a szállodát.

A körültekintő országjáró levélben vagy telefonon megtárgyalja a szálláshely illetékesével, milyen a ház berendezése, milyen szolgáltatásokat mennyiért kaphat. Ha mindennek tudatában foglalja le a helyet, kevesebb csalódás érheti.

Top cikkek