Legalább nyáron lazítsunk kicsit!

Sétálva, futva, biciklivel, a tenger mélyén vagy a hullámokon lovagolva. A rekreáció hívei szerint a testét is meg kell mozgatnia a szabadsága idején annak, aki valódi kikapcsolódásra, és megújulásra vágyik. A nyár vége és az ősz kiváló lehetőségeket kínál Adria-parti edzésre - ötletek kezdőknek, és tengerfüggő haladóknak.

A lexikonok a szabadidő kulturált, szórakoztató és hasznos eltöltésekén definiálják a rekreációnak nevezett pihenést. Passzív formája lehet az olvasás vagy zenehallgatás, feltétlen hívei azonban az aktív módozatokra esküsznek.

Gyaloglás

Ez a kezdők sportja, azoknak is ajánlható, akik nincsenek túl jó kondícióban. Az egyenletes tempójú, kitartó napi séta az egyik legjobb módszer az izmok veszélytelen megmozgatására, és a keringés felfrissítésére. Horvátországban külön "gyaloglómozgalom" viszi utcára a városlakókat legalább évente egyszer.

A turistáknak pedig kitalálták a sétálós városnézés intézményét - Splitben, Dubrovnikban nagy sikere van.





Futás

Középhaladók már elkezdhetik. De vigyázat, mert a felkészülés nélküli kocogás nagy stresszt jelent a testnek, ami sérülésekhez is vezethet. A rekreátorok tanácsa: sétából fokozatosan váltsunk át futásra, eleinte a két testmozgást felváltva alkalmazzuk.


Biciklizés

Harminc perc kerékpározás 150 kalóriát éget el, a rendszeres biciklizés pedig állítólag 10 évet is fiatalít a testünkön. A horvát tengerparton egyre több a bicikliút, Szlovénia például teljesen bejárható kerékpárral, még az autópályák felett átívelő gyalogos hidakon is van külön sáv a két keréken közlekedőknek.

A hegyi változat kipróbálásához megfelelő állóképesség, kitartás és bátorság is szükséges - csak haladóknak!

Úszás

A karokat és lábakat igen jól megmozgatja. Eleinte figyeljünk oda inkább a technikánk tökéletesítésre (két tempó között tudni kell kicsit pihenni is), és ne a gyorsaságra fektessük a hangsúlyt. Később hosszabb távokra is elindulhatunk. A parthoz közel, azzal párhuzamosan ússzunk, és mindig csak olyan helyen, ahol másokat is látunk fürdeni. (Amire még érdemes figyelni, itt.)

Búvárkodás 

Ez már igazi függőséget okozhat. Művelői azt állítják, elmesélhetetlen az az eufória, és szabadság, ami a titokzatos tengeri világ felfedezésekor érez az ember.

A búvárkodás technikáját könnyű megtanulni, ám ez az egyik legveszélyesebb tengeri aktivitás. Mert nem elég felkészültnek lenni hozzá, önismeret, körültekintés, és felelősségérzet is szükséges hozzá.

A horvát Adria mélye fantasztikus kincseket rejt.

Szörf

Kidolgozott izmokat igényel, és csak azoknak ajánlott, akik szezonon kívül is rendszeresen sportolnak, azaz kényesek a jó kondíció tartására. Horvátországban nagy hagyománya van, a Pleješac-félsziget bizonyos pontjait például a világ legjobb szörfös helyei között jegyzik.

Jóga

Nyári tengerparti jógázást a Paramhans Swami Maheshwarananda tanításait, és rendszerét magáénak valló, „Jóga a mindennapi életben” elnevezésű horvát társaság tagjai szervezik. Mottójuk: ha egész évben nem jut időnk kiszakadni a munkánkból, meg a gondjainkból, akkor legalább nyáron lazítsunk egy kicsit.

Splittől Rijekáig hetente minimum egyszer tartanak Adria-parti jógaórát, ahova bárki szabadon becsatlakozhat - további részletek itt.


A rekreációt pártolók szerint a nyaralás tehát arra is jó, hogy kipróbáljunk valami újat, legyen az akár rafting, vitorlázás vagy netán hegymászás. A társasági sportolással megtanulhatjuk leküzdeni a stresszt is.

Csupán arra figyeljünk oda, hogy délelőtt 11 és délután 5 között az árnyékban hűsölés ajánlott, nem pedig a napon nyüzsgés.

Top cikkek