Visszatértek a szerbek a horvát tengerre

Az idén 30 százalékkal többen nyaralnak közülük az Adrián, Horvátországba ugyanis vízum nélkül léphetnek be. Radovan Karadžić is rendszeresen Trogir mellett pihent az utóbbi években. A belgrádi lapok arra intik a szerb turistákat, hogy ha valaki netán Hágát említené nekik Dalmáciában, csak mosolyogjanak.

Szerbia ugyan részleges vízumkedvezményt kapott az unió országaitól, ám annak, aki se nem tanul, se nem vállalkozik, és nem rokonlátogatóba indul, vagyis turistaként szeretne belépni Európa országaiba, engedélyt kell kérnie előbb.

A görög, az olasz, a francia vízum 35 euróba kerül, Bulgáriába pedig ingyenes. Horvátországban egyáltalán nem szükséges kiváltani, így az idén a görög tengerpart után a horvát Adria lett a szerbek legkedveltebb célpontja.

Ez nem csupán annak köszönhető, hogy sokan szívesen megspórolják a sorban állást a követségeken, de annak is, hogy egyre több iroda hirdet szervezett utat Horvátországba.

A szerb lapok pedig tele vannak lelkendező úti beszámolókkal, valamint tudósításokkal arról, hogy a szerb sztárok, politikusok, és gazdag üzletemberek közül is egyre többen merészkednek el a nagy jachtjaikkal a horvát vizekre.

Ráadásul 18 év után - hetente kétszer - újra repül a Jat Airways szerb légitársaság Belgrád és Pula között. Szó van róla, hogy jövőre már Dubrovnikba is indítanak majd járatokat, addig pedig menetrendszerű buszok és vonatok szállítják a szerb turistákat Rijekába, illetve Splitbe.

Az autóval utazók között akadnak persze még bizalmatlanok. Sokan határátlépés után hamis horvátra cserélik a szerb rendszámukat, mert nem akarják kockáztatni, hogy valaki megrongálja a gépkocsit miatta.

Indulatokban ugyanis nincs hiány, a kilencvenes évek véres háborúja okozta sebek lassan gyógyulnak. Horvátország több pontján is megjelent az utóbbi hónapokban a szerbek nemzeti szimbóluma a kereszt és a négy C betű. (A cirill „cé” magyarul „esz” betűre fordítható, a négy C = SZ jelentése pedig „Samo sloga Srbina spašava” vagyis: Csak az összetartás mentheti meg a szerbeket.)

A házakra falára, és horvát emlékművekre festik fel ismeretlenek, a legutóbb, épp két napja, egy Knin melletti háborús keresztbe karcolta bele valaki.

A szerb turisták többsége nem provokál, általában olyan helyet keres a horvát Adria mentén, ahol a honfitársai között lehet.

A magyarok által is kedvelt, Trogir melletti Čiovo-szigeten elég sokan élnek és adnak ki apartmanokat nyáron, például újvidékiek.

Radovan Karadžić is ezt a partot választotta nyaralásai helyszínének. Mint kiderült, álnéven, de horvát útlevéllel jár itt többször is, a legutóbb tavaly júliusban. A belgrádi újságok folyamatosan ellátják praktikus tanácsokkal a Horvátországba készülő szerbeket. A Večernje novosti például arra intett a minap, hogy Dalmáciában mindig vigyázzanak rá, nehogy zágrábinak nézze valaki őket. Mert - magyarázta a lap - a fővárosiakat még a szerbeknél is jobban utálják a dalmátok.

Ha pedig bárki a hágai bíróságot említené, ne szóljanak egy szót se, csak mosolyogjanak…

(Az umagi felirat fordítása: fúj a szél, Szerbia kiterjeszkedik, esik az eső, az usztasa kormány elbukik.)

Top cikkek