Adriai jelentő (2008. augusztus 18-24.)

A városi akvárium egész évben nyitva tart, de rengeteg koncert, kiállítás, valamint színházi előadás közül is válogathatnak, akik délen töltenének néhány napot az év hátralévő részéből. Ha ezek a kiválasztott napok épp az év végére esnek, ünnepi tradíciókat bemutató, fergeteges, karácsonyi fesztivált, és igazi dalmát szilveszteri karnevált ajánlhatunk.

Még javában tart az igazi nyár, de az egyre gyakrabban erőre kapó szelek és átvonuló felhőtakarók, az esti órákban lehűlő levegő már az ősz közeledtére figyelmeztetnek. 28 Celsius-fok várható az Adria délebbi részén a következő napokban, a közel hasonló hőmérsékletű tengerben pedig még bőven lehet lubickolni.

Az INA-kutaknál 8,80 kunáért kapható a szuperbenzin litere, az Eurosuper 95-ös pedig 9,04 kunába kerül. A dízelüzemanyagok ára literenként 9,31 kunánál kezdődik.

Harminchárom forintot ér továbbra is egy kuna a Horvát Nemzeti Bank listáján. Egy euróért pedig 7,22 kunát kell fizetni. Magyar forintot érdemesebb magunkkal vinni és átváltani kunára, euróban kevés helyen fizethetünk Horvátországban.

Dubrovnik egyértelműen az egyik legdrágább hely a horvát Adria mentén, hiszen az óvárosi kávézókban 14 kunáért ihatunk meg tej nélkül egy eszpresszókávét (476 forint), és akár 30 kuna (1000 forint körül) is lehet egy kapucsínó. A kis, "kockás abroszos" utcai vendéglőkben általában 50-90 kuna között vannak a főfogások, kétszemélyes, különlegességektől mentes, egyszerűbb haltál pedig 200 kunába, azaz 6600 forintba kerül.

Autópályán még nem lehet Dubrovnikig utazni, Splittől délebbre Sestanovácig jutott el egyelőre az útépítés - a pálya használati díja a magyar határtól 207 kuna. (Ősszel egy további szakaszt is átadnak majd, Ploce felé, a kikötővárost pedig talán jövőre érheti el a gőzerővel folyó építkezés.) Ha minden jól megy, 2010-ben végre tényleg négysávos úton suhanhatunk egészen Dubrovnikig.

Pablo Picasso Suite Vollard-kollekcióját szeptember végéig megnézhetik még az érdeklődők a dubrovniki modern művészetek múzeumában. A déldalmát városban egyébként ősszel sem áll le az élet, és a hagyományos nyári fesztiválhoz hasonló vigasságokkal csalogatják a turistákat.

A városi akvárium egész évben nyitva tart, de rengeteg koncert, kiállítás, valamint színházi előadás közül is válogathatnak, akik délen töltenének néhány napot az év hátralévő részéből.

Ha ezek a kiválasztott napok épp az év végére esnek, ünnepi tradíciókat bemutató, fergeteges, karácsonyi fesztivált, és igazi dalmát szilveszteri karnevált ajánlhatunk.

Top cikkek