Szél a hajba: turistabusszal gyorsan átlátható egy város

Rijekában emeletes, Splitben hagyományos, nyitott tetejű jár. A turisták a megállókat is feltüntető térképet kapnak, az útvonalat pedig úgy tervezik meg, hogy a „kötelező” látnivalók mindegyikét érintse.

Városnéző buszokkal a világ legnagyobb metropoliszai is könnyedén áttekinthetők néhány óra alatt - állítják turisztikai szakemberek. Nyugat-Európában (és Budapesten is) 10-20 euróért lehet „hop on - hop off” jegyet vásárolni.

Ezzel a 24 óráig érvényes kártyával tetszés szerint bárhol le lehet szállni, szétnézni, majd ugyanonnan a következő buszok valamelyikével tovább folytathatjuk aztán az utunkat.

A buszra szálló turisták térképet kapnak, ezen pontosan bejelölik a megállókat és feltüntetik a menetrendet is. Az útvonalat úgy tervezik meg, hogy a „kötelező” látnivalók mindegyikét érintse.

Egy ilyen városnézéssel könnyebb tájékozódni, a távolságokat bemérni, illetve eldönteni, hogy mi érdekel minket az adott helyen, és mi minden férhet bele az időnkbe.

Horvátországban egyelőre csak két helyen, Rijekában és Splitben működik ez a szolgáltatás.

A rijekai busz double decker (79 ülőhely, 53 fent, 24 lent) különlegessége pedig, hogy Vojo Radoičić ismert horvát grafikus, illusztrátor (170 önálló kiállítása volt már Horvátországban és világ legkülönbözőbb pontjain) dekorálta ki. 
(Belfastban, amely nem sokkal nagyobb város, mint Rijeka, 10 városnéző busz jár.)

Egy napig tetszőlegesen felhasználható jegyet a turista irodákban lehet kapni 70 kunáért (2300 forint) - gyerekeknek három éven alul ingyenes, 12 éves korig pedig 35 kunába kerül.

Az utasokat Rijekában és Opátijában viszi körbe a felül nyitott tetejű busz, amelyen 16 nyelven, köztük magyarul is, ismertetik a legfontosabb információkat és tudnivalókat. (A jegy vásárlásakor fülhallgatót kapnak az utasok, amit felszálláskor az ülőhelyüknél tudnak csatlakoztatni a hálózathoz.)

Splitet egyszintes busszal (59 ülőhely) járhatjuk körbe, amelynek kilenc megállója van.

A felnőtt jegyek ára 70 kuna, gyerekek után 5-15 éves kor között 40 kunát kell fizetni, de családi jegy is váltható: 2 felnőtt és 2 gyerek 160 kunáért (kicsivel több, mint ötezer forintért) nézhet várost.

Hasonló buszok indítását tervezik Pulában, Dubrovnikban és Zadarban is.


 
 
 



Top cikkek